Sunday, March 16, 2008

Kycklingspecial: Kycklingbiffar med chèvre och parma

Du känner säkert till Ötzi, mannen som hittades infryst i ett isblock och först togs för en nyligen förolyckad alpinist men vid närmare påsikt visade sig vara från tiden 3300 år före Kr? Receptet i denna tredje och avslutande del i min Kycklingspecial är tillrett på kycklingvärldens motsvarighet till Ötzi – tre kycklingfiléer från en annan tid och en annan frys i en annan stadsdel, sedan länge bortglömda, med tiden förvandlade till ett massivt isblock vilket började tina under förra flytten, därefter djupfrysta igen och förpassade till mörker och glömska. Tills nu. Det ligger nära till hands att tro att mat lagad på kycklingötzi slutar illa. Men inte denna gång. Detta recept får ett välförtjänt högsta betyg och stärkt av mina framgångar möter jag morgondagen redo att ta mig an ännu fulare råvaror. Vem vet? Kanske kokar jag stuvning på Bockstensmannen redan i veckan som kommer.2 - 3 kycklingfiléer (det går bra att använda färska också)
5 - 7 knappt centimetertjocka skivor chèvre
5 - 7 skivor parmaskinka
2 fullkornsskorpor (eller motsvarande mängd skorpmjöl)
1 ägg
1 citron, helst ekologisk obesprutad

Tvätta citronen och raspa av det yttersta skalet (bara det gula, inte det äckliga vita). Kör skorporna till mjöl i din mixer. Upprepa med kycklingfileerna. Blanda ägg, skorpmjöl, kycklingfärs, citronzest, salta försiktigt och peppra något och rör ihop. Låt stå och vila en kvart. Blöt händerna. Lägg en klick färs på ena sidan av en skiva chèvre, lägg en lika stor klick på andra sidan och forma till boll. Svep in i parmaskinka och placera i lätt oljad ugnsfast form. Upprepa med hela satsen färs. Tillaga i ugn, 200°C, 15 – 20 minuter beroende på biffarnas storlek. Servera med sallad och/eller pasta och tomatsås.

7 comments:

annamaria said...

Jisses vad gott! jag har haft lite svårt för getost men hittade en smarrig variant i helgen. Detta recept passar utmärkt.

Ida said...

Låter riktigt gott, defenitivt värt att provlaga! Kanske i veckan... Tack, frun!

Mangobruden said...

Låter fantastiskt!
Jag ska provlaga - återkommer med feed back efter att jag avnjutit det.

Karolina said...

Hmm, undrar om det skulle bli gott med blomkål istället för kycklingfärs? För alla oss som inte är karnivorer...

Lotta Lundgren said...

En bra och vågad tanke – men jag är rädd att biffar på blomkål skulle falla isär. Quornfärs utblandad med puréade bönor skulle nog funka bättre. Med lite goda örter kanske? Skinkan vet jag inte hur man skulle ersätta. Vet någon annan?

TomasR said...

Nlev riktigt gott. En fin balans men alla komponenter men jag har som vanligt lite svårt för ost. Halverade mängden, på ett ungefär, i de "dolmar" jag skulle äta. Funderar nu på vad annat man kan gömma i kycklingfärsen som ger lite volym åt smaken.

Kanske inte en kärna av ost utan lite ost smulat i färsen? Eller en bit paprika i mitten?

Vi får se, mycket troligt att jag gör variant av detta igen

Emma said...

Vågade mig på att prova detta idag, mycket uppskattat hos familjen! Yngsta tjejen var tveksam till chèvren, men tog en biff till så det kan inte ha varit så fel ändå. Tack för tipset!