Thursday, March 20, 2008

Het spenat- och kokossoppa med indiska köttbullar

Jag kände en gång en kvinna som trodde allt skulle ordna sig om hon blev mycket smalare. Hon hade jobbat på saken i flera år men inget tycktes fungera. Till slut såg hon ingen annan utväg än att resa till Indien för att dra på sig den berömda indiska magsjukan som under loppet av dagar förvandlar trinda västerlänningar till insjunkna spillror. Väl i Bombay gav hon sig helhjärtat hän åt uppgiften och konstaterade nöjt att man äter gott i Indien om man lagt bacillskräcken åt sidan. Den enda detaljen som inte ville falla på plats, var att amöborna hon hoppats på inte verkade få fäste. Inte första veckan. Inte andra. Och när hon efter tre kulinariska veckor landade i ett kylslaget Stockholm, gjorde hon det friskare och frodigare än någonsin, och med en fin solbränna på köpet. Vid baggagebandet började hon prata med en våldsamt stilig man som hon idag är lyckligt gift med. Slutet gott, allting gott – och det gäller i synnerhet för den här soppan.



Indiska köttbullar
1 paket kyckling- eller lammfärs
1 tetra röda eller gröna linser
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel

Spenat- och kokossoppa
1 burk kokosmjölk + 1 1/2 burk vatten
ca 3 dl hackad spenat (djupfryst)
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
1/2 tsk kardemumma
minst 2 sorters färsk eller torkad chili, mängd efter smak
asiatisk fisksås

Blanda färs, avspolade linser, spiskummin, kanel, salta och peppra och rör ihop. Blöt händerna med vatten och forma till köttbullar. Stek i smör eller olja.

Fräs den finhackade vitlöksklyftan, curry, kardemumma och chili i en rejäl skvätt olja. Tillsätt kokosmjölk, vatten och spenat och låt koka upp. Tillsätt så mycket fisksås att soppan får lagom sälta. Servera soppan med köttbullarna. Glad påsk!

6 comments:

Jessica said...

det var ju också en anledning att åka till Indien...

soppor ur ett äktenskap said...

Det här låter gott. Måste testa något tag. Skulle sitta bra efter allt sött jag vräkt i mig. Har ätit pasha så det kommer ut genom öronen...

h. www.sopporna.blogspot.com

Ida said...

Kan man använda hemkokta linser? Eller blir det för "puré-igt"?

Finn said...

Glad Påsk! Vi har inga tetra linser här... Kan du kolla paketet: hur mkt innehåller det? Tack! /L

Lotta Lundgren said...

Ida – självklart kan du det.

Finn - en svensk burk eller tetra linser är på 380 g (med vatten) och 230 g nettovikt.

Lisa said...

Jamen det låter som min svåger! Alla utom han gick ner i vikt under den långa studieresan i Indien. Han mådde bättre än någonsin och insåg när han kom hem och blev dålig igen att han var laktosintolerant.

Så kan det gå!