Thursday, March 27, 2008

Grön lasagne

Du har gått och köpt er en jättestor ost. En rund och gräddig sak på extrapris. Smart, tyckte du vid köptillfället. Killen är av annan uppfattning. Han tycker att man ska ha god ost, inte billig ost, bara snåljåpar köper jättestora ostar på rallis. Så osten står där den står i kylskåpet. Ohyvlad. Oönskad. Oäten. För varje dag blir den lite större. Tung och blek pressar den sina vaxade sidor mot mjölkpaket och burkoliver. Varje gång killen ska bre sig en macka står osten där och påminner honom om att snålheten slagit rot i det hem han kallat sitt. Och det vet man ju hur det slutar. Framför sig ser han hur människan han lever med börjar bevaka tjockleken på hans brödskivor. Räkna makaronerna på hans tallrik. Komma med skarpa tillsägelser att inte vräka i sig kranvatten i onödan. Killen börjar dra öronen åt sig. Nu måste du agera. Du tar fram rivjärnet och river ner hela osten, förpackar i påsar och gömmer i frysen. Den kan du ha nästa gång du gör lasagne.



1 paket färska lasagneplattor
3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
5 dl mjölk
5 msk mjöl
ca 30 g smör
ca 4 dl spenat, hackad djupfryst
ca 3 dl riven ost, fluffig mängd
ca 20 stora champinjoner

Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs länge i lite olivolja på låg temperatur, tills löken fått nästan lite söt smak. Skiva champinjonerna och låt dem steka med tills de mjuknat. Ställ åt sidan. Ta fram en kastrull, smält smöret, sänk värmen, vispa ner mjölet, tillsätt mjölken, lite i taget och låt bubbla lite innan du tillsätter spenaten (den behöver inte ha hunnit tina, i med den bara). När spenatsåsen är varm, tillsätt osten och rör tills den smält helt. Smakjustera med salt och peppar. Varva lasagneplattor, sås och champinjoner och toppa med ett lager spenat- och ostsås. Grädda i ugn, 175°C, ca 30 minuter och servera.

10 comments:

Den där Andreas said...

Annars kan man lagra osten och sälja den på blocket. Se själv http://www.bestofblocket.se/bilder/blocket_513.jpg.

Lasagnen ser förövrigt riktigt god ut.

Anna said...

Cheesus! känns som rätt kommentar till den Blocket-bilden.

Lotta Lundgren said...

Helt fantastiskt. Och väldigt tankeväckande.

Vad hände efter de första två åren?
Vad fick Ann för sin gamla ost?
Och, inte minst, vilka projekt sysselsätter henne idag?

Susanne said...

Wow! Vilken höjdare att hitta Din blogg! Vilka smarriga recept och vilket oehört kul språk Du använder. Heja Dig!

http://www.undersolen.se/

Lotta Lundgren said...

Välkommen! Och välkommen tillbaka!

Anonymous said...

Här är det en salig blandning av billig och dyr ost om vart annat :D

Klarafina said...

Hej!
Jag har gett dig en award för din fina blogg. Den kan hämtas på min blogg.
Ha en trevlig helg!

Laochef said...

Du kan också skiva upp osten, lägga i plastpåsar och hälla på LITE snaps eller Pastis eller vad du vill. Pressa ut luften och knyt till.
Lagra en vecka eller så, vänd lite då och då. Riktigt gott !

Bra Blogg !

Lotta Lundgren said...

Potkes i skivor? Låter fantastiskt. Tack för tips!

Lotta Lundgren said...

Förresten Thaichef – kan du inte börja receptblogga du också? Jag behöver lite ny asiatisk inspiration.

Berätta när du kommit igång.