Tuesday, March 25, 2008

Best of Tomatsoppa

Jag träffade en läsare för några veckor sedan. En typiskt snygg person med snedlugg och trevligt sätt. Hon berättade att hon följde bloggen men inte recepten. Det behövdes nämligen inte eftersom hon åt färdigköpt tomatsoppa fem till sju dagar i veckan. Jag sa inget då, men innerst inne tyckte jag att det lät lite, ja, vad ska jag säga, enformigt faktiskt. Nu har det gått en tid och jag har funderat på om det finns något jag kan göra åt det här. Efter många om och men har jag kommit fram till tomatsoppa. Fast hemgjord. Den här satsen räcker till fem portioner. Det är ett grundrecept och tanken är att den som vill lägger till nudlar, kyckling, tofu, räkor eller de indiska köttbullarna i receptet nedan, chili, koriander eller mynta, smulad chèvre eller färskost, ditten eller datten – det är bara att blanda på. Varsågoda.



3 burkar hela tomater av bättre kvalitet – Mutti, Kung Markatta eller Änglamark
3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
2 tsk honung
ca 2 msk asiatisk fisksås

Puréa tomaterna med stavmixer (använd ett högt och smalt kärl så skvätter det inte över hela lokalen). Hacka vitlöksklyftorna fint och fräs i lite olivolja. Tillsätt tomat, kokosmjölk, fisksås, honung, och smaka av med svartpeppar och ytterligare fisksås om du tycker att det behövs. Servera med trevliga tillbehör.

16 comments:

solans.blogg.se said...

Det där låter spännande. Måste testa den. Färska örter har jag ju ganska mycket av eftersom jag har många sorters örtfröer i min web-butik. Ha det gott. // Solan

Jessica said...

Varje dag? Färdig tomatsoppa varje dag? Skörbjugg lär man inte få men stackars tjej...

Unknown said...

Kokosmjölk - ska bara varna för bluffen som inte alla sett igenom.

Light mjölk är ENBART vanlig kokosmjölk med EXTRA VATTEN!

Vill du laga en mindre fet kokosrätt halvera mängden vanlig kokosmjölk och ersätt med mjölk eller vatten. Resten av kokosmjölken går utmärkt att frysa. Bara dumt att släpa hem massa vatten och inte är light-mjölken hälften så dyr.

Eller köp svindyrt kokosmjölkpulver och dosera efter smak.

Lyssnade på herr Paulin för några dagar sedan och enligt honom är en maträtt gjord på fet kokos bättre/nyttigare än en gjord på motsvarande feta animaliska mjölkprodukt. Nyttigare fettsammansättning helt enkelt.

Filippa said...

Nog för att det är rätt gott med tomatsoppa men inte 5-7 dagar i veckan ?

Sofia S said...

Bär inte vit angorakofta då du lagar. sprutt. betalar du kemtvätt annars?

Hanna said...
This comment has been removed by the author.
Hanna said...

Jag vet det är dåligt… Men nu ska det bli slut på enformigheten! Lovar att laga efter dina recept ovan. Tack för att du inte rådde mig att sluta upp med tomatsoppandet utan gav tips på hur man kan pigga upp det hela. Ska börja piffningen med koriander för det är nämligen det andra här i världen jag är beroende av så varför inte kombinera de båda?
//Fröken Tomatsoppa

Lotta Lundgren said...

Haha. Kram och lycka till.

Lenox said...

Jag brukar göra din fenomenala tomatgrej med pasta och avocado och parmesantopping, fast jag varierar den och gör såsen till soppa när jag öser i mer och andra grejer.

Du är ett geni Lotta eftersom du inspirerar till roligare matlagning och får trista grejer att bli roliga i spännande kombinationer!

Lotta Lundgren said...

Det där var väldigt, väldigt fint skrivet och jag blir väldigt, väldigt glad.

Tack.

Mi said...

kokosmjölkspulver (jobbigt ord att skriva ju!), hur funkar det egentligen? jag har det hemma från ett kryddpaket som köptes i thailand (hehe, ser ut som knark: vitt pulver i påse).. strör man bara det över eller ska det blandas med mjölk/vatten först och typ redas? vet du lotta?

Lotta Lundgren said...

Jag är inte säker men jag tror du blandar det med mjölk eller vatten och låter stå ett tag. Sedan använder du som vanlig kokosmjölk eller kokosgrädde.

Unknown said...

Kokosmjölkpulver, eller frystorkad kokosmjölk (antar jag), blandas lämpligen med hett vatten. I kallt vatten finns risk för klumpar. Blir jekligt gott och man kan lätt reglera mängden kokos, smaken. Ja, man kan använda den som en krydda mer eller mindre.

I detta fallet bara att röra/vispa ned i den varma soppan och späda med lite vatten.

Men ack så dyr den är jämfört med kokosmjölk på burk.

Mi said...

TomasR och Lotta: jag provade med kokospulver igår! tyvärr blev det med kall mjölk, så det blev lite grynigt, men väl i soppan löste det sig fint och blev jättegott! nästa gång ska jag prova att bara stö över, och spä med vatten eller mjölk :)

http://mi-spot.blogspot.com/2008/03/tomatsoppa-my-way.html

Maja said...

Jag börjar också bli trött på min matlagning och känner mig oerhört inspirerad av din blogg på kvällen. Men sedan blir det dag och jag inser att det går inte att få tag i hälften av ingredienserna och att till och med smöret smakar annorlunda. Men tomatsoppan är ganska enkel, så nu ska jag ge mig ut och leta. Kanske finns ingredienserna till och med här i södra Peru där jag bor.

Lotta Lundgren said...

Maja! Jag önskar dig lycka till!