Tuesday, September 11, 2007

Vegetarisk lasagne

Jag har aldrig gjort vegetarisk lasagne förut för jag har liksom haft den där obehagliga misstanken att man inte skulle bli riktigt mätt. Hur fel kan man ha? Det här är en tung och såsig lasagne i tre lager: bönor i tomatsås, spenat med zucchini och chèvre, och ett lager stekt svamp som extra feature. Är du rädd för vegetariska upplevelser, kom ihåg att du alltid kan servera det hela med en mustig köttsallad.



1 tetra krossad tomat
1 burk kidneybönor
1 burk canellibönor
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 lagom stor zucchini
200 – 400 g hackad spenat, djupfryst
6 cm chèvre, den tjocka stubben
2 nävar champinjoner
1 kycklingbuljongtärning
1 paket färska lasagneplattor
1 paket Kelda ostsås (som inte sponsrar denna blogg)
1 ägg

Tomatsåsen behöver mest tid på sig – bönorna skall helst hinna bli mosiga – så vi börjar där: Finhacka vitlöken och fräs i en skvätt olivolja. Tillsätt tomat och noga avsköljda bönor, salta och peppra. Om du vill ha extra smak på såsen tillsätter du en liten skvätt balsamvinäger och en tesked honung också. Medan såsen sköter sig själv, riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet. Ta fram en ny stekpanna, hacka den gula löken fint, stek den genomskinlig i olivolja, tillsätt buljongtärningen och zucchinirivet. När en del av vätskan dunstat, tillsätt den hyfsat tinade spenaten och låt stå och puttra några minuter på låg värme. Ta därefter från värmen och tillsätt smulad chèvre utan kant. Skiva och stek slutligen svampen i smör, salta, peppra och ställ åt sidan.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Sänk ner ett ark lasagne och räkna till tio innan du fiskar upp det igen. Varva pasta, spenat och tomat, avsluta med ett lager stekt svamp. Vispa upp ägget och blanda med den färdiga ostsåsen. Toppa lasagnen med såsen och grädda i ugn, 200°C, ca 25 minuter.

12 comments:

All is pretty said...

Mumma! Detta måste jag provlaga i helgen! Älskar dina recept och skrattar ofta högt av inledningarna... mera, mera!

smul said...

har i ett par dagar varit på jakt efter ett recept på lax och spenat lasagne men jag undrar om inte detta smäller högre för en chevregalning som jag är. Jag ska prova snart!

Anton said...

apropå chevre, varför tar du bort kanten hela tiden? kant=dål?
Ett annat vegetariskt recept på lasagne som funkar ordentligt är den otroligt krämiga tre-sorters-ost-lasagnen på baksidan av Zetas fullkornsplattor(!). Jag brukar dubbla spenatkrämen, men annars är det bara att köra på!

Suit said...

Hej hej!
Jag brukar göra spenat lassange med en tomatkross, lök, vitlök samt spenat blandning och använda ostsås eller bechamell (hur de nu stavas) att varva med och sen riven ost på toppen. Det är faktiskt en väldigt mättande lassange även att den inte har "köttigare" ingridienser så som svamp och bönor. Men den verkar helt klart klockren, jag har alltid velat laga mer balgväxter men känner att mina bristfälliga kunskaper håller mig tillbaks. Som vanliga bönor, ska de blötläggas flera timmar innan, liner måste de koka flera timmar osv osv...!?

Det är första gången jag skriver en kommentar med jag har läst din blogg och tagit inspiration (brukar sällan följa recept utan mer hitta inspiration och bygga ifrån). i flera månader. Så jag vill när jag ändå skriver passa på att hylla och tacka dig för "Om jag var din hemmafru". Sen så har jag alltid varit nyfiken på din bakgrund, du jobbar med marknadsföring om jag förstått allt rätt, men du har varit med o gjort kokböcker. Är du ett unikum som är självlärd eller har du ett förflutet som mästerkock i paris?

Johanna said...

Varför doppar du plattorna i vatten först? Är inte det bökigt och onödigt? Det är förretsten gott att ha ett lager keso med riven ost i som i lasagne varvat med ratatouille. om man nu inte hatar keso förstås, för då är det ju onödigt.

Lotta Lundgren said...

Det är tydligt att ämnet lasagne engagerar! Jag tar en fråga i taget.

Varför jag tar bort kanten på chèvren:
Gud, jag vet inte. Gör inte alla det? Den är enklare att smula då. Och så är det där skinnet inte så gott tycker jag. Jag har troligtvis fel på den punkten.

Är jag självlärd?
Ja. Det är därför mina recept är så enkla – för att jag egentligen inte kan någonting. Jag bara gör. Jag har skrivit flera kokböcker men då främst som skribent (Köksskolan undantagen där jag även stod för recepten). Egentligen är jag copywriter men här är jag bara din hemmafru.

Tack snälla ni.

Lotta Lundgren said...

Johanna:
Jag förkokar lasagneplattorna för att jag inte tror på att de blir klara annars. Det är möjligt att de blir det. Det är möjligt att jag bara är neurotisk. Å andra sidan är det inte speciellt svårt att doppa dem lite innan.

Hannele på Hisingen said...

(Kan man ha kycklingbuljong i en vegetarisk lasagne? :)

Lotta Lundgren said...

Somliga skulle vråla "NEJ!" på den frågan men jag är inte så petig. Stay away from köttfärsen och du är vegetarisk nog i mina ögon. Håller man inte med kan man ersätta med grönsaksbuljong eller Voltaires goda lantbjuljong. Trevlig helg!

Anonymous said...

Jag kände mig snabbt manad att utmana-motinspirera-skryta med eller bara kontra med ett annat recept på veglasagne.

Tack för din ständigt lika skojiga och inspirerande blogg!

Unknown said...

Helt godkänd vid första försöket. Någon mer krydda kan behövas kanske.

Apropå förkoket i detta fallet så var det nog helt rätt. Det är inte så mycket vätska i det man lägger i emellan. Om man lägger till några deciliter bechamelsås kan det nog fungera....mmh, kanske ska testa det nästa gång? Lite egen ostsås kryddad med lite muskot.

Samt - det blev aningen mer än två portioner :)

Caroline said...

Hehe jag undrade detsamma som Hannele om man verkligen ska ha kycklingbuljong i en vegetarisk rätt men såg sen att du lämnat svar på det. Det finns ju trots allt, har jag läst, vegetarianer som äter kyckling. Vilket iofs jag tycker är konstigt. Men man kan ju göra om alla sätter till "sina egna" vare sig man är veggisar eller inte. Denna lät god iaf. Ska testa.