Monday, September 10, 2007

Fisk i kokosmjölk med ingefära och grön chili

Man är på jakt efter matinspiration men hittar ingen. Man plöjer igenom frukt och grönt men inget fångar ens intresse. Försöker borta vid fiskdisken men blir inte påhittigare där. Gör en avstickare till charken, men nej. Så man tar sin mellanmjölk och går till kassan, betalar och kommer ut på gatan. Det luktar regn och höst och borta vid Tvärbanans hållplats står han; Mr Indien, och han gör det i en svart, dammig rayonkostym som är mer än dubbelt så stor som han själv. Kostymen har blåst upp sig som ett välfyllt storsegel. Ett smalt bälte håller upp byxbenen som piskar över ett par ofattbart trötta loafers. Ett brett leende håller upp det mörka ansiktet som svävar över en flaxande skjortkrage. Och plötsligt vet jag precis vad jag skall laga till middag. Något genuint indiskt med blomkål.300 g benfri fiskfilé
1 blomkålshuvud (eller 2 broccoli)
1 bit ingefära, stor som en tumme
2 vitlöksklyftor
1 grön chili, mellanstark
1 tärning fiskbuljong
2 dl vitt torrt vin
1 burk kokosmjölk
2 lime

Skär fisken i bitar och blomkålen i små buketter. Skala och riv vitlök och ingefära. Finhacka chilin. Fräs vitlök, ingefära och chili i lite olivolja i en gryta. Tillsätt vin och buljongtärning låt bubbla ca fem minuter så att alkoholen försvinner. Tillsätt kokosmjölk och pressad lime. Tillsätt blomkålen och låt koka med tills den börjar mjukna. Lägg fisken över grönsakerna (den behöver alltså inte röras ner i såsen utan kan ligga ovanpå och kokas i vattenångan) och släng på ett lock. Låt står kvar på plattan en minut, max två, och servera därefter med ris.

På bilden syns även hackad grönmynta men allvarligt talat försvann den smaken helt och hållet i konkurrens med de andra så jag rekommenderar att du struntar i myntan.

4 comments:

Johanna said...

Ofattbart trötta loafers... underbart! Kan du inte skriva en bok istället! Eller också, allra helst förstås.

Lotta Lundgren said...

Puss.

Tina said...

haha, vilken tuff fiskform!

Mi said...

så lite så :)

den här måste jag provlaga härnäst! allt jag älskar i en och samma gryta, kan ju inte gå fel!