Friday, September 14, 2007

Gös Bourguignon med rostat fläsk

Om man tar Anders Moneybrother Wedin, plockar bort gitarren, knäpper skjortan hela vägen upp och lägger till fläsk och humor, så får man faktiskt ingen mindre än Hasse Alfredsson. Om man tar en Coq au vin, plockar bort kycklingen, lägger till gös och låter potatisen koka mjuk i rödvinet, ja, då får man inget mindre än detta.300 – 400 g gösfilé
6 potatisar, små och av yppersta kvalitet
1 litet paket rimmat stekfläsk
ca 5 dl billigt rödtjut
2 vitlöksklyftor
1 hutt mörk oxfond
1 tsk socker

Sätt ugnen på 200°C. Gnid fiskfiléerna med olivolja, salt och peppar och lägg i en ugnsfast form.

Finhacka vitlöken och fräs i en skvätt olivolja i en kastrull. Häll på vin, fond, socker, några varv på pepparkvarnen och låt koka upp. Dela potatisarna och lägg i vinfonden med snittsidan nedåt. Låt koka under lock (med liten glipa) på medelhög värme, ca en halvtimme eller tills potatisen är mjuknat något (håll koll så att grytan inte kokar torrt och fyll på med mer vatten om det behövs). När uppskattningsvis 10 minuter av koktiden återstår, sätt in fisken i ugnen och låt stanna där ca 10 minuter eller tills köttet skivar sig i lameller när du trycker på det.

Skär bort svål, eventuellt brosk och den bredaste fettremsan från fläsket, tärna smått och stek knaprigt på medelhög värme. Låt det stekta fläsket rinna av på många lager hushållspapper. Servera med fisk, sås och potatis.

11 comments:

Anonymous said...

Ojojoj! Att läsa dina recept när man är pank och klockan är alldeles för mycket är verkligen porr på högsta nivå. Jag kommer att rusa till fiskdisken när jag får lön nästa gång!!!

TomasR said...
This comment has been removed by the author.
TomasR said...

botatonscattis: Oj vilken massa google träffar du gav hemmafrun nu med ditt ordval :)
Och ja,jag ska testa denna. Har lite gös i frysen. Alltid bra med fryst fisk hemma även om den färska är bättre.

Lady Lux said...

Yum! Låter helt ljuvligt gott! Du kommer bli min husgud när jag väl flyttat hemmifrån :)

Jessika said...

Du gav mig ett gapskratt med analogin mellan Anders Moneybrother Wedin minus gitarren plus skjorta knäppt hela vägen upp plus humor och fläsk så får man ingen mindre än Hasse Alfredsson.

Ska prova fiskreceptet jag med.

Livsavara said...

De ser så underbart smarigt ut!
www.lifeasfashion.se

Bondhustrun said...

Först tänkte jag på Hasse Andersson och blev lite förvirrad. :) Gösen verkar extremt god!

Lotta Lundgren said...

Gösen ÄR god! Tänk bara på att passa den vinkokta potatisen – du vill ju att såsen skall reducera ner till just sås och inte ett tunt spad, men helst utan att riskera att eländet kokar torrt. En nypa rosmarin får förresten gärna koka med. Glömde skriva det. Lycka till nu.

Mathilda said...

Helt underbara recept! Efter att ha haft noll aptit de senaste dagarna på grund av sjukdom så började det nu vattnas i munnen på mig! Keep up the good work, för hit kommer jag titta in allt som oftast!

Anonymous said...

Detta verkar fantastiskt gott, ska tillagas någon av de närmsta dagarna. :)

TomasR said...

Nu är den skapad, en gång. Och ja, det får räcka tror jag. Är nog inte så mycket för det där med rena vinsåseer. Fast det beror ju så mycket på vinet man använder ska sägas-

Såsen reducerades väl kanske inte i den mån som jag hoppats men smak var det på den. Fläsktärningarna var trevliga och med lite grönt till och en brödbit blev det en godkänd rätt men, som sagt, inte så spännande att jag kommer göra det igen.
Gösen, den var dock fantastiskt god och ack så enkel att laga till!