Friday, September 28, 2007

Frukost, lunch och middag

Du befinner dig på en av de de där tillställningarna där vuxna samlas för att dricka någonting och mingla runt och kallprata så kort med varje person att inget av värde blir sagt. Ett volymstarkt mummel fyller lokalen. Du talar med någon som du egentligen inte känner, men kan inte koncentrera dig på vad denne någon säger. Ungefär fem meter bort står nämligen en alldaglig man i luftiga chinos och hugger så vildsint i luften med armen att människorna närmast tagit ett steg tillbaka. Kvinnan mannen hugger mot till ler blekt. Hon ser lite rädd ut. Nu hör du att han skriker någonting också. Du vågar dig närmare och hör att orden mannen rytmiskt upprepar är "Frukost! Lunch! Middag!" Och du förstår att du står inför en galning som här och nu vill upplysa hela världen hur det gick till när just han gick ner tjugo kilo.Per person:
2 skivor rostat surdegsbröd
1 stor god tomat
lite pressad citron
3 ägg
2 dl tunn grädde
3 skivor lagrad cheddar, tjockt skuren

Klyfta tomaten och skär bort det gröna. Stek tomaterna på inte alltför hög värme. Pressa över lite citron när de börjat mjukna, salta, peppra och pytsa upp på tallrik. Vispa ihop ägg och grädde, salta. Slå en liten klick smör i en stekpanna, dra ner värmen till hälften när vätskan bubblat bort. Häll i äggsmeten och fös varsamt runt med träslev tills äggröran fått krämig men inte alltför fast konsistens. Servera med stekta tomater, det rostade brödet och cheddarn. Kaffe till. Fruktsallad till efterrätt för dem som orkar. Och sedan har vi ätit klart för idag.

5 comments:

Johan said...

Supersmaskiga tomater! Jag brukar servera chunky salsa (tex mex) till men dom här stekta tomaterna var fantastiska! I fortsättningen blir det stekta tomater.

Det blev ett par tunna skivor brie till istället för cheddar, funkade också fint.

Underbar start på söndagen blev det i vart fall.

Lotta Lundgren said...

Visst är dom goda! Om det är lite halsköna vintertomater så kan man strö över en nypa socker också. En nypa är ju bara en nypa. Spela rolf när man just dunkat i två deciliter kaffekrädde i äggen.

Anonymous said...

Fantastiskt! :)

Lotta Lundgren said...

Mycket intressant. Man dukar upp lite äggröra och rostat bröd vips flockas mansfolket.

Oskar said...

Klockan är 20.50 och jag är plötsligt sugen på frukost.