Thursday, September 6, 2007

Lammbollar och lite annat i chaibuljong över cous-cous

I varje land verkar det finnas en maträtt som man drar ihop av vad som blivit över under veckan som gått. I Sverige fräser man upp sina rester med lite lök och serverar det hela med ett stekt ägg och konserverade rödbetor. I Marocko får resterna putttra omkring i några skopor spicy buljong innan det hela slevas upp på en hög nykokt cous-cous. Ingen av nämnda matkulturer verkar anse att grönsaker har något värdefullt att tillföra. Men det (konstpaus) mina vänner (konstpaus) gör jag.1 litet paket lammfärs
1 god lammkorv (om du har en över)
1 skiva chèvre (verkligen inte nödvändigt)
1 burk kikärter eller vita bönor
lök, kål och grönsaker av valfri sort
7 dl vatten
2 påsar chai-té
1 1/2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 spansk peppar
1 citron
1 tsk torkad mynta

Först gör du köttbullar. Gör som du brukar eller gör som jag – blanda färsen med råriven gul lök, en hutt olivolja, salta och peppra, rulla till bollar med en bit chèvre i mitten av varje boll. Stek i smör tillsammans med den eventuella lammkorven.

Koka upp vattnet, lägg i tepåsarna och låt dra en stund innan du tar upp. Tillsätt buljongtärningar, tomatpuré, fint skivad spansk peppar, mynta, den pressade citronen och smaka upp med vad du tycker fattas (salt eller sött kanske). Skala och klyfta löken och tillsätt tillsammans med kikärter eller bönor. Glöm inte att sätta på cous-cousen. Låt buljongen sjuda en stund medan du ansar och skivar kål och grönsaker (de behöver bara koka med någon minut eller så).

Skeda upp nykokt cous-cous i djupa skålar, lägg på kött och grönsaker och avsluta med en slev buljong.

1 comment:

Jessika said...

I Spanien mfl spansktalande länder: gamla kläder (ropa vieja)