Wednesday, September 5, 2007

Den oerhörda löksoppan

Ju mer löpsedlarna vältrar sig i Kicki Danielssons elände, desto starkare blir min längtar att bränna upp till Bollnäs, kasta in Kicki i baksätet, köra tillbaka till Stockholm, vrida falukorven ur hennes trinda nävar och tvinga i henne lite riktig mat. ”Skräp in, skräp ut, Kicki!”, skulle jag säga med sträng röst och berätta om näringsinnehåll i ekologiska, småskaligt producerade råvaror och Kicki skulle lyssna och lova att från och med nu lägga sitt liv i mina händer och aldrig köra bil på fyllan mer. Vi skulle gå långa promenader runt Vinterviken och med tiden skulle Kicki lära sig uppskatta enkel och hälsosam mat med mycket smak. Som löksoppa med varma smörgåsar. Och bit för bit skulle den stora, ledsna Kicki smälta ner och blotta den riktiga Kicki, skör och underbart vacker, som legat gömd under tjocka lager mättat fett och ihålig självkänsla och bara längtat efter att få komma ut, ut!5 gula lökar, helst ekologiska (kampanjpris på Coop just nu)
5 potatisar
7 dl vatten
1 1/2 buljongtärningar
1 tsk honung
nypa dragon
1/2 tumme färsk ingefära
1/2 kruka persilja (kan uteslutas)

Skala och tärna potatisen fint och koka upp i vatten och buljong tills den nästan löst upp sig helt. Riktigt fin, ekologisk potatis tar tid på sig, har du inte lust att vänta kan du vispa runt lite hårdhänt med en ballongvisp så går det snabbare. Skala och skiva löken så fint du kan och tillsätt tillsammans med dragon och honung. Låt puttra en tio minuter. Hacka persiljan, skala och riv ingefäran fint, tillsätt och ta soppan från värmen. Servera med varma smörgåsar.

5 comments:

zelda said...

Mmm......gott med löksoppa det var länge sen.
Bra att du tar till den stränga rösten till Kicki!
Problemet är nog att hon skulle gladeligt lägga sitt liv dina händer....ett tag. Sen skulle hon lika gladeligt (eller deprimerat) lägga sitt liv i någon annans händer.... t ex kvällspressens....och tro att allt blir bra bara det syns i media. Stackars människa!

Jessika said...

Jag vet inte ens vad som har hänt med Kicki Danielsson men jag är väldigt out of touch just nu. Jag gillar löksoppa däremot :).

smul said...

Åh om jag hade en hemmafru skulle hon ha humor, fy farao vad jag har skrattat och läst högt för alla jag pratat med idag!

Filippa said...

Vilka fantastiska recept ! Och jag har provlagat ett par...typ nästan alla nu...Tack tack !

Kittin said...

Du är störtbra! Jag har inte provat något recept än men jag har nära på skrattat ihjäl mig några gånger när jag läst "förtexterna".