Sunday, March 30, 2008

Chicken Bi Bim Bap

Folk vinglar ut ur sina kyffen och kisar mot ljuset. Ur gräsmattorna sprutar krokus och tulipan. Bi-bim-bap, bi-bim-bap, bi-bim-bap tutar småfåglarna från trädtopp och takpanna. Nu är det vår.



2 kycklingfiléer
3 ägg
3 dl sushiris
1 morot
½ gurka
1 msk risvinäger
½ msk socker
½ vitlöksklyfta
nypa torkad chili
Bi Bim Bap-sås
mörk soja
sesamfrö

Strimla ner moroten och den urkärnade gurkan med potatisskalare. Blanda risvinäger, socker, finhackad vitlök och chili och rör tills sockret löst sig. Vänd ner grönsakerna i marinaden och låt stå medan du pysslar vidare:

Skölj riset och blötlägg i nytt vatten, ca 20 minuter. Häll av vattnet, ner med riset i en kastrull och på med nytt vatten så att riset täcks och lite till. Koka på svag värme med en nypa salt i kokvattnet tills riset är mjukt och klibbigt. Under tiden riset kokar, lägg kycklingfiléerna i en lätt oljad, ugnsfast form. Pensla med mörk soya och strö över sesamfrö. Kör klara i ugn på 175°C, ca 20 minuter. Stek äggen på en sida. Sleva upp riset i djupa skålar, skiva upp kycklingen och lägg på tillsammans med ägg och grönsaker. Dutta på Bi Bim-bapsås, rör om och ät.

Thursday, March 27, 2008

Grön lasagne

Du har gått och köpt er en jättestor ost. En rund och gräddig sak på extrapris. Smart, tyckte du vid köptillfället. Killen är av annan uppfattning. Han tycker att man ska ha god ost, inte billig ost, bara snåljåpar köper jättestora ostar på rallis. Så osten står där den står i kylskåpet. Ohyvlad. Oönskad. Oäten. För varje dag blir den lite större. Tung och blek pressar den sina vaxade sidor mot mjölkpaket och burkoliver. Varje gång killen ska bre sig en macka står osten där och påminner honom om att snålheten slagit rot i det hem han kallat sitt. Och det vet man ju hur det slutar. Framför sig ser han hur människan han lever med börjar bevaka tjockleken på hans brödskivor. Räkna makaronerna på hans tallrik. Komma med skarpa tillsägelser att inte vräka i sig kranvatten i onödan. Killen börjar dra öronen åt sig. Nu måste du agera. Du tar fram rivjärnet och river ner hela osten, förpackar i påsar och gömmer i frysen. Den kan du ha nästa gång du gör lasagne.



1 paket färska lasagneplattor
3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
5 dl mjölk
5 msk mjöl
ca 30 g smör
ca 4 dl spenat, hackad djupfryst
ca 3 dl riven ost, fluffig mängd
ca 20 stora champinjoner

Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs länge i lite olivolja på låg temperatur, tills löken fått nästan lite söt smak. Skiva champinjonerna och låt dem steka med tills de mjuknat. Ställ åt sidan. Ta fram en kastrull, smält smöret, sänk värmen, vispa ner mjölet, tillsätt mjölken, lite i taget och låt bubbla lite innan du tillsätter spenaten (den behöver inte ha hunnit tina, i med den bara). När spenatsåsen är varm, tillsätt osten och rör tills den smält helt. Smakjustera med salt och peppar. Varva lasagneplattor, sås och champinjoner och toppa med ett lager spenat- och ostsås. Grädda i ugn, 175°C, ca 30 minuter och servera.

Tuesday, March 25, 2008

Best of Tomatsoppa

Jag träffade en läsare för några veckor sedan. En typiskt snygg person med snedlugg och trevligt sätt. Hon berättade att hon följde bloggen men inte recepten. Det behövdes nämligen inte eftersom hon åt färdigköpt tomatsoppa fem till sju dagar i veckan. Jag sa inget då, men innerst inne tyckte jag att det lät lite, ja, vad ska jag säga, enformigt faktiskt. Nu har det gått en tid och jag har funderat på om det finns något jag kan göra åt det här. Efter många om och men har jag kommit fram till tomatsoppa. Fast hemgjord. Den här satsen räcker till fem portioner. Det är ett grundrecept och tanken är att den som vill lägger till nudlar, kyckling, tofu, räkor eller de indiska köttbullarna i receptet nedan, chili, koriander eller mynta, smulad chèvre eller färskost, ditten eller datten – det är bara att blanda på. Varsågoda.



3 burkar hela tomater av bättre kvalitet – Mutti, Kung Markatta eller Änglamark
3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
2 tsk honung
ca 2 msk asiatisk fisksås

Puréa tomaterna med stavmixer (använd ett högt och smalt kärl så skvätter det inte över hela lokalen). Hacka vitlöksklyftorna fint och fräs i lite olivolja. Tillsätt tomat, kokosmjölk, fisksås, honung, och smaka av med svartpeppar och ytterligare fisksås om du tycker att det behövs. Servera med trevliga tillbehör.

Thursday, March 20, 2008

Het spenat- och kokossoppa med indiska köttbullar

Jag kände en gång en kvinna som trodde allt skulle ordna sig om hon blev mycket smalare. Hon hade jobbat på saken i flera år men inget tycktes fungera. Till slut såg hon ingen annan utväg än att resa till Indien för att dra på sig den berömda indiska magsjukan som under loppet av dagar förvandlar trinda västerlänningar till insjunkna spillror. Väl i Bombay gav hon sig helhjärtat hän åt uppgiften och konstaterade nöjt att man äter gott i Indien om man lagt bacillskräcken åt sidan. Den enda detaljen som inte ville falla på plats, var att amöborna hon hoppats på inte verkade få fäste. Inte första veckan. Inte andra. Och när hon efter tre kulinariska veckor landade i ett kylslaget Stockholm, gjorde hon det friskare och frodigare än någonsin, och med en fin solbränna på köpet. Vid baggagebandet började hon prata med en våldsamt stilig man som hon idag är lyckligt gift med. Slutet gott, allting gott – och det gäller i synnerhet för den här soppan.



Indiska köttbullar
1 paket kyckling- eller lammfärs
1 tetra röda eller gröna linser
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel

Spenat- och kokossoppa
1 burk kokosmjölk + 1 1/2 burk vatten
ca 3 dl hackad spenat (djupfryst)
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
1/2 tsk kardemumma
minst 2 sorters färsk eller torkad chili, mängd efter smak
asiatisk fisksås

Blanda färs, avspolade linser, spiskummin, kanel, salta och peppra och rör ihop. Blöt händerna med vatten och forma till köttbullar. Stek i smör eller olja.

Fräs den finhackade vitlöksklyftan, curry, kardemumma och chili i en rejäl skvätt olja. Tillsätt kokosmjölk, vatten och spenat och låt koka upp. Tillsätt så mycket fisksås att soppan får lagom sälta. Servera soppan med köttbullarna. Glad påsk!

Tuesday, March 18, 2008

Lätta ditt hjärta – vinn en jättegammal sleten kokbok!

Jag är på jakt efter Sveriges sämsta mataffär. Sämsta i betydelsen skralt, smalt och dåligt sortiment. Trånga gångar, vissna färskvaror, dammiga konserver och dålig belysning ger pluspoäng. Jag söker matbutiken Gud glömde. Matbutiken ingen borde behöva handla i men ofta måste, eftersom alternativen lyser med sin frånvaro.

Brukar du handla där? Skriv och berätta! Bespara oss inga detaljer!

Bästa tips belönas (belönas och belönas, detta är helt enkelt vad jag har att erbjuda) med mitt sista referensexemplar av Köksskolan, den där boken som jag skrev när jag var ung. Den är lite solblekt över ryggen men övrigt i prima skick.

Jag väntar med spänning och korar en vinnare den 15 april.

Monday, March 17, 2008

Vita bönor och fläsk

Det är meningen att konståkning ska vara vackert. Jag tycker att det är otäckt. Mycket, mycket otäckt. Ömtålig hud bakom tunna nylonstrumpor. Nyslipade skridskoskenor som visslar och viner genom luften. Hastigheten. Halkigheten. Hårdheten i underlaget och alla dessa andfådda människor med ögon som lyser av rädsla, förväntan och vansinne. Idag startar VM i konståkning. Har du tänkt titta, grunda med något nervlugnande till middag.



2 tetror stora vita bönor
1 burk kronhjärtan (kan uteslutas)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1/2 msk honung
1/2 citron
ca 500 g rimmat stekfläsk

Det här är väldigt gott. Jag vill att du ska veta det. Sätt ugnen på 175 – 200°C, bred ut fläskskivorna på ett bakplåtspapper och rosta tills de fått mörk färg och det mesta av fettet runnit ut. Hacka under tiden löken fint och vitlöken ännu finare. Fräs i olivolja på låg värme och så länge att löken får nästan lite söt smak. Slå tomaterna genom en sil – i den här rätten använder du bara tomatjuicen, själva tomaterna sparar du till en annan middag, en annan dag. Tillsätt tomatjuice, urkramade och skivade kronhjärtan, honung, pressad citron, salt och peppar, en gnutta chili om du vill. Låt puttra ihop, tillsätt eventuellt lite vatten så att bönröran får lagom såsig konsistens. Låt fläsket rinna av på hushållspapper och servera.

Sunday, March 16, 2008

Kycklingspecial: Kycklingbiffar med chèvre och parma

Du känner säkert till Ötzi, mannen som hittades infryst i ett isblock och först togs för en nyligen förolyckad alpinist men vid närmare påsikt visade sig vara från tiden 3300 år före Kr? Receptet i denna tredje och avslutande del i min Kycklingspecial är tillrett på kycklingvärldens motsvarighet till Ötzi – tre kycklingfiléer från en annan tid och en annan frys i en annan stadsdel, sedan länge bortglömda, med tiden förvandlade till ett massivt isblock vilket började tina under förra flytten, därefter djupfrysta igen och förpassade till mörker och glömska. Tills nu. Det ligger nära till hands att tro att mat lagad på kycklingötzi slutar illa. Men inte denna gång. Detta recept får ett välförtjänt högsta betyg och stärkt av mina framgångar möter jag morgondagen redo att ta mig an ännu fulare råvaror. Vem vet? Kanske kokar jag stuvning på Bockstensmannen redan i veckan som kommer.



2 - 3 kycklingfiléer (det går bra att använda färska också)
5 - 7 knappt centimetertjocka skivor chèvre
5 - 7 skivor parmaskinka
2 fullkornsskorpor (eller motsvarande mängd skorpmjöl)
1 ägg
1 citron, helst ekologisk obesprutad

Tvätta citronen och raspa av det yttersta skalet (bara det gula, inte det äckliga vita). Kör skorporna till mjöl i din mixer. Upprepa med kycklingfileerna. Blanda ägg, skorpmjöl, kycklingfärs, citronzest, salta försiktigt och peppra något och rör ihop. Låt stå och vila en kvart. Blöt händerna. Lägg en klick färs på ena sidan av en skiva chèvre, lägg en lika stor klick på andra sidan och forma till boll. Svep in i parmaskinka och placera i lätt oljad ugnsfast form. Upprepa med hela satsen färs. Tillaga i ugn, 200°C, 15 – 20 minuter beroende på biffarnas storlek. Servera med sallad och/eller pasta och tomatsås.

Wednesday, March 12, 2008

Kycklingspecial: Kinesisk kycklinggryta med böngroddar och cashew

När jag var ung funderade jag mycket på döden, tiden, rymden och innebörden av ett oändligt universum. Nu för tiden undrar jag mycket över apparater som exempelvis den som förvandlar en hel kyckling till två bröstfiléer, två kycklingklubbor och en stor klatt överblivet kycklingskinn. Hur ser den ut? Hur fungerar den? Hur snabbt jobbar den? Finns den för hemmabruk och vad kostar den? Och kan man beställa en variant som tillåter en att själv utföra momentet då man drar bort skinnet från bröstfiléerna? (Det är nämligen mitt favoritögonblick inom matlagning; den sensuella segheten och det sköra lilla krasandet när skinnet släpper från köttet.) När jag var ung fick jag svårt att sova de nätter jag började tänka på vilket stort rum jordklotet harvar omkring i. Nu är det min skinnfria fryskyckling som håller mig vaken. Det är en högst tveksam utveckling. Men kycklingen kan jag i alla fall göra någonting åt. Kycklinggryta till exempel.



3 kycklingfiléer
5 vitlöksklyftor
liten näve cashewnötter
stor näve böngroddar, färska
minst två sorters torkad chili (piri-piri och cayenne t ex)
1 msk socker
ca 1 – 2 msk maizena
mörk kinesisk soya
aningen sesamolja

Eftersom det är snyggast med en klar grytbas, och kyckling - speciellt sådan som varit fryst – gärna släpper ifrån sig en massa partiklar som gör såsen grumlig, måste köttet först blancheras. Koka upp en kastrull med vatten. Skär kycklingen i grytbitar, kasta ner i det kokande vattnet, låt det bubbla några sekunder och slå bort vattnet genom ett durkslag.

Rosta nötterna i torr stekpanna. Skiva vitlöken fint. Slå en skvätt olja i en gryta eller kastrull och fräs vitlök och chili (mängd efter smak) en kort stund. Tillsätt kycklingen och så mycket vatten att kycklingen täcks till hälften. Tillsätt socker, en liten hutt sesamolja och så mycket soya att sältan känns lagom. Låt puttra någon minut och smaka av. Häll över lite av grytbasen i en kopp och vispa i maizenan. Tillsätt så mycket av maizenaredningen att grytan får lagom tjock konsistens.

Tillsätt böngroddarna, cashewnötterna, rör om och servera med ris och lättkokt broccoli.

Betyg: 4 av 5 som i mycket gott med tanke på den klena insatsen och de fula råvarorna, men inte fantastiskt.

Tuesday, March 11, 2008

Kycklingspecial: Salladskyckling med smak av citrongräs

Jag har två tråkiga kycklingfiléer. Jag vill ha supersaftigt kycklingkött till en sallad med asiatiska smaker. I grönsakslådan hittar jag en sorglig zucchini, rynkig och härjad av ålder, två förtidspensionerade kronärtskockor och ett knippe citrongräs. Det vore synd att säga att förutsättningarna ser speciellt lovande ut. Men då kliver Le Creuset in i handlingen - en tung, emaljerad gjutjärnsgryta som tål det mesta, inklusive långkok i ugn. Eftersom jag vill ha så saftig kyckling som möjligt, satsar jag på lång tillagning, låg temperatur (125° C) och fuktig miljö. I botten av grytan lägger jag zucchini som får fungera som fuktgivare, och ovanpå den sönderslaget citrongräs, skivad vitlök, ingefära och kycklingen. En dryg timme senare är kycklingen klar.


Thailändsk gurksallad med koriander.
1 gurka, helst ekologisk
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili av lite mildare sort
1 – 2 krukor koriander
1 citron
1 lime
ca 1/4 dl thailändsk fisksås
näve hackade jordnötter (kan uteslutas)

Klyv och kärna ur gurkan med en liten sked. Tärna eller gör ännu hellre långa tunna strimlor av gurkan med en osthyvel. Skiva löken så fint du förmår. Finhacka vitlök och chili. Hacka koriandern grovt. Pressa lime och citron. Blanda hela klabbet i en stor skål tillsammans med fisksåsen. Skiva upp kycklingen och servera med salladen och kokt ris, toppa med hackade jordnötter.

Betyg: 4 av 5 möjliga.
Kycklingen fick fin smak av citrongräset. Att det ändå inte blev toppbetyg beror på att jag väntat mig ännu saftigare kött. Nu blev det snarare mjukt, mört och godare än jag vågat hoppas på. För att få saftigare kyckling skulle man troligtvis behöva rimma kycklingen innan tillagning. Det ska jag göra en annan gång.

Kycklingspecial

Vi ska renovera köket. Det hela sparkar igång i slutet av månaden. Tills dess skall frysen vara tom. Jag har precis särskådat innehållet i nämnda frys och det som slår mig är överflödet av frysta kycklingfiléer. Vart jag ser hittar jag nya, skära klunsar täckta med ett tunt lager snöflingor (längst fram i lådorna) eller permafrost (om jag rotar närmare kylelementet). Kanske har du det likadant hemma hos dig? I sådant fall blir du säkert glad att höra att jag planerar ett kycklingfilétema framöver. Tillsammans ska vi äta oss ur den här situationen. Varje försök att förvandla djupfryst kyckling till någonting spännande och delikat kommer att förses med betyg, och jag lovar att inte bli kränkt om jag skulle vara tvungen att underkänna mig själv.

Friday, March 7, 2008

Lamm- och halloumifyllda paprikor

Det är bokrea på Coop Gröndal och vid bokbordet står en äldre herre och konverserar ett butiksbiträde. Han berättar att hans grabb gick i samma klass som Jens Lapidus, vars bok Snabba Cash nu är på rea. Exemplet illustrerar tydligt det man brukar kalla förortsproblematik, nämligen en alarmerande brist på kändis. Sedan vi flyttade hit i september har jag bara mött två (2) styck kändis under alla mina tröstlösa besök på Coop Gröndal: han den skäggige som leder Vetenskapsmagasinet samt Helle Klein. Och det duger ju bara inte. Jag vill plocka bananer med Magnus Härenstam. Jag vill välja ekologiskt bredvid Lena Philipson. När jag lägger upp mina varor på bandet vill jag känna Jarl Alfredius genomträngande blick i nacken. Och när jag, som idag, köper paprikor för dryga hundralappen, vill jag att Susanne Osten sneglar ner i min kundkorg och undrar vad jag skall ha dem till.



Till fyra personer:
4 stora paprikor, med tonvikt på stora
ca 400 g lammfärs
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 liten chilifrukt
1 1/2 dl bulgur, grovmalen
4 tomater
2 paket halloumi
1 citron
stort knippe bladpersilja

Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Hacka löken fint och vitlöken och chilifrukten finare. Fräs vitlök, lök och chili i lite olivolja, tillsätt lammfärsen och fräs tills färsen är genomstekt. Tärna halloumi och tomater fint, hacka persiljan och pressa citronen. Ta lammfärsen från värmen och blanda med kokt bulgur, tomater, halloumi, persilja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Skär ut ett lock ur varje paprika, ta bort inkråmet med kärnor och putsa bort allt det vita. Är paprikorna lite ojämna i botten, skär bort en liten bit så att de står stadigt på plant underlag. Fyll paprikorna med lammfyllningen, sätt på locken och ställ i ugnsfast form. Grädda i ugnen på 200°C, ca 25 minuter eller tills paprikorna fått svarta blåsor på skalet. Servera med houmos, raita och sallad.

Thursday, March 6, 2008

Fläskpannkaka med lingon och Philadelphia

Fläskpannkakan är ett bubblande hånskratt åt tallriksmodellen, det glykemiska indexet, Socialstyrelsens näringsrekommendationer, flourtanten, säkerhetsbältet, cykelhjälmen, ja, åt allt och alla som vill bädda in oss i den trygga duktighetens tyranni. Fläskpannkakan är inte för de ängsliga, de präktiga och de kostriktiga. Fläskpannkakan är för dem som lever farligt, här och nu. "Varför bry sig om fibrer och vitaminer när det finns sylt och knaprig svål", viskar fläskpannkakan förföriskt, "Ät mig idag - i morgon kan du vara död."



ca 300 g rimmat stekfläsk
3 ägg
8 dl mjölk
4 dl dinkelsikt

Till servering:
rårörda lingon eller blåbärssylt
Philadelphia naturell eller matlagningsyoghurt (10% fett)

Sätt ugnen på 200°C. Sprid ut fläskbitarna i en långpanna och in i ugnen (som inte behöver ha kommit upp i rätt gradantal). När fläsket antagit en mörk färg och ligger och fräser i en sjö av flytande fett, ta ut långpannan och häll bort nästan allt fett. Vispa sönder äggen i en skål. Tillsätt mjölet och hälften av mjölken och vispa till slät, klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken, vispa ihop och häll ner i långpannan ovanpå fläskbitarna. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.

Wednesday, March 5, 2008

Gästbloggare Nils-Gustav Tollman: Löksoppa med röda linser och ostbomb

Att: Anders Bergman, avd Upplysningen, Sveriges Livsmedelsverk
Subject: Sveda i ögon
Hej. Jag har köpt ett antal gula lökar för att ha till några vanliga matrecept. När jag hackat tre av lökarna har jag fått väldig sveda i ögonen. Är lökarna skämda på något sätt eller har jag fått fel produkt. Jag är tacksam för svar innan jag kontakar livsmedelsbutiken.
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: Sveda i ögon
Hej Nils-Gustav! Det är normalt med sveda i ögonen när man hackar lök. Själv drabbas jag alltid av det.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: Sveda i ögon
Hej Anders och tack för ditt snabba svar. Hur kan jag undvika svedan i fortsättningen? Hur ska andra konsumenter varnas så att de inte hamnar i din och min situation?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Försök hålla en god luftväxling i köket.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej och tack för ditt svar. Är det alltså bättre att hacka lök i starkt vinddrag? Bör jag hacka löken utomhus nästa gång?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Utomhus? Ja, kanske en god idé.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej igen. Tack för din rekomendation att alltid hacka lök utomhus! Går det att köpa färdighackad lök någonstans, för tillfällen då vädret inte tillåter att vara utomhus?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Jag tror det finns fryst färdighackad lök.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej. Jag har hört mig för och ingen av de stora matkjedjorna säger sig sälja fryst färdighackad lök. Går denna produkt som du rekommenderar under ett annat namn och i så fall vilket?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Vi har inte ansvar för vilka produkter som finns i vilka butiker. Tills vidare föreslår jag att du byter ut gullök mot rödlök, som är mildare.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej. Tack för ditt svar. Men jag undrar vilka som har ansvaret för min sveda I ögonen om inte livsmedelsverket. Är det inte det som är fel med dagens samhälle; att ingen vågar ta anvar? Ingen vågar stå upp för den lilla människan som blivit kränkt?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Ta kontakt med vår kundtjänst, tel 018-105848. Det är det bästa råd jag kan ge dig.
Mvh Anders Bergman



6 stora gula lökar
1 tetra röda linser
1 liter buljong (helst 5 dl kycklingbuljong och 5 dl köttbuljong)
ca 3 msk rödvinsvinäger
ca 3 msk smör
färsk salvia eller persilja

1 baguette, modell mindre
1 boll mozarella
ca 50 g naturell färskost
1 vitlöksklyfta

Skala och skiva löken. Smält smöret i en stor gryta och bryn löken på lite lägre värme, ca 20 minuter eller tills den antagit en sorts gyllene kulör. Tillsätt buljong och vinäger, låt puttra ihop, tillsätt linser och örter, och smaka upp med salt, peppar och kanske en nypa socker.

Riv vitlöken och blanda med färskosten. Dela baguetten i åtta bitar och snitta upp dem från sidan men inte mer än de håller ihop. Bred på färskosten, lägg på en skiva mozarella och in i ugnen på ca 200°C grillvärme tills osten smält och tagit aningen, aningen färg.