Wednesday, April 9, 2008

Kycklingspett på citrongräs och grön melonsallad

Förr i tiden hade hemmafruarna flera ansvarsområden utöver hemmet och barnen. En av uppgifterna var exempelvis att försvara stad och land mot fientliga angrepp från hunnerna, mongolerna, orcherna och annat aggressivt folk. Eftersom man därutöver hade matlagningen att tänka på, sökte man i alla lägen efter sätt att effektivisera mat och försvar. Så småningom upptäckte man bland annat att man kunde skapa synergieffekter genom att skeda kokande olja över kycklingspetten när man ändå stod på stadsmuren och hällde kokande olja över fientliga inkräktare. Traditionen att dumpa olja på objudna gäster har med tiden förpassats till historien. Men metoden att göra kycklingspett krispigare på ovansidan är fullt gångbar än idag.



4 kycklingfileer
4 msk mjöl
4 citrongräs

2 sorters sallad, t ex gemsallad och isberg
1 gurka
1 melon, galia- eller cantaloupe
1 dl solros- eller jordnötsolja
1 msk sesamolja
1 tumme ingefära
1 lime
1 msk socker
nypa torkad chili
(asiatisk fisksås)

Ansa bort alla tråkigheter från kycklingfiléerna och tärna fint eller kör till färs i mixer. Blanda med mjöl och ungefär en tsk salt (om det är fest kan du rosta ett par msk sesamfrö i torr panna och blanda med dem också). Klyv varje citrongräs – skär först en ytlig rits i varje strå innan du skär ända i botten så slipper du skära av dig fingrarna. Ta olja på händerna, rulla en näve kycklingfärs till en oval boll, tryck in citrongräset mitt i och kläm åt. Lägg spetten i en långpanna.

Koka upp oljan i en kastrull. När den blivit riktigt het – använd en långskaftad sked, vinkla kastrullen från dig och skeda långsamt och försiktigt oljan över kycklingköttet. Spara några skedar het olja i kastrullen, ta från värmen och tillsätt sesamoljan.

Plocka isär salladsbladen, klyv och kärna ur gurkan och strimla med potatisskalare. Klyv melonen, kärna ur, skär bort skalet och strimla på samma sätt (vill det sig inte med potatisskalaren kan du prova med osthyveln). Blanda pressad lime, saften från den skalade och rivna ingefäran, socker, en nypa salt eller hutt fisksås, chili och den varma oljan. Häll dressingen över salladen.

Kör klart kycklingspetten i ugn, 200°C, ca 15 minuter. Servera med kokt ris, asiatisk fisksås och sallad. Trevligt.

2 comments:

Finn said...

Eftersom jag nu är på en lammfärs kick så har jag recept för dig. Ursäkta språket. Är ej van vid mat svenskan!
Lammfärsbullar i pita med yoghurt och mynta
3 pers ungefär (egentligen 4 pers men jag äter mkt).
Sätt ugnen på... Hmmm broil heter det här. Griljera där??
0.5 kg lammfärs
0.6 dl hackade russin (konverterar från amerikanska mått så det blir lite konstigt)
1/4 tesked kanel
salt och peppar
1.2 dl bröd smulor
1 ägg, vispad
1 bunt salladslök hackad
4 pita
Yoghurt
2 matskedar färsk mynta

Blanda ihop allt fram till pita bröd. Dock bara 3/4 av löken. Jag använde ca 1.5 teskedar salt och 1/4 tesked peppar.
Gör golfboll stora köttbullar och placera på bakplåt.
In i ugnen och griljera (?) 3-4 minuter. Vänd. 3-4 minuter till.
Servera i pitas med tillbehör plus resten av löken.
Gott gott. Och snabbt och enkelt. Köttbullarna går ej sönder eftersom de 'bakas' istället, typ som dina chevre kyckling bullar.
/Louise

Karin said...

Fann din blog och fnissade gott, hemmafru på drift ute i stora världen :)
Kycklingspetten skall definitivt provas!
Kul blog!
Kajsa K i Oz