Tuesday, April 1, 2008

Hajfena

April, april! Det är ingen hajfena. Det är en sesampanerad rödspätta med udon, japanska vetenudlar i buljong. De stora gröna grejerna på sidorna är någon form av aprilskämt från Årstiderna. Kan vara spenat.1 paket breda udon
2 liter kycklingbuljong
3 rödspättafiléer
1 ägg
1 förpackning färsk bladspenat
ca 1/2 dl asiatisk fisksås
1 lime
nypa piri-piri
hutt sesamolja

sesamfrö
vetemjöl
neutral olja för stekning

Rensa och skölj spenaten. Koka upp buljongen och smaka upp med fisksås, pressad lime, sesamolja, piri-piri eller likvärdig chilisort. Koka nudlarna mjuka i buljongen. Blanda två delar vetemjöl med en del sesamfrö. Salta rödspättorna något och vänd i mjölblandningen, därefter i uppvispat ägg, och till sist i mjölblandningen igen. Hetta upp några millimeter olja i en stekpanna och stek fiskfiléerna gyllenbruna på båda sidor. Lägg upp nudlar och spenat i djupa skålar, slå på en slev buljong (inte mer – fisken ska inte ligga i blöt för då blir den mjuk och eländig), placera fisken på toppen och ät.

3 comments:

Maria said...

Ser görgott ut på ren göteborgska! Fråga: behövs det verkligen 2l buljong? Låter mycket i mina öron :)

Lotta Lundgren said...

Hej Maria!

Det var görgott. Lite thai, lite japanskt – fina, rena smaker. Men så är det också svårt att misslyckas med de där nudlarna. Dom är dyra men väldigt goda – salta och spänstigt sega i konsistensen. Finns i asiatiska butiker och rekommenderas varmt.

Du behöver ju en del kokvätska för att koka nudlarna – kokar du i för lite vätska blir den lätt lite klibbig när nudlarna fäller ut stärkelse.

Men vill man kan man koka nudlarna i vanligt vatten och göra en liten buljong vid sidan om.

Maria said...

Aha! Då har jag fått mig en nyttig lektion i nudlar nu kan jag säga ;) Skall raskt ut på stan och leta upp dom långsmala varelserna och prova att koka i mer vatten än jag brukar! Spännande :D