Friday, April 4, 2008

Revbenspjäll och gurksallad med ananas och kokos

Detta blev den sista rätten som lagades på min Cylinda 60. I onsdags lades spisen ut på Blocket, pris: 150 kr mot hämtning. Inom trettio minuter från nu kommer en glad farbror för att hämta och föra spisen till en sommarstuga på Åland.
Föga anade jag att kombinationen ananas, gurka, koriander, röd chili och rostad kokos skulle bli så lyckad. Föga anar gubben att vi bor på tre trappor utan hiss. I hörnet av vårt kök står spisen och skiner med nyputsade plattor. Den anar absolut ingenting.



ett litet rack tjocka revbenspjäll
1 vitlöksklyfta
1/2 dl mörk soja
1/2 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
1/2 gurka
1/2 ananas
1/2 dl kokos
1 röd chilifrukt
1 kruka koriander
1 lime
hutt asiatisk fisksås

Hacka och mosa vitlöksklyftan. Blanda med soja, kanel, paprikapulver och låt de uppskurna revbenspjällen marinera i blandningen – ju längre, desto bättre men max ett dygn i kylskåp.

Skär ananasen i tunna stavar. Strimla ner gurkan med osthyvel. Hacka koriandern grovt. Rosta kokosen i torr panna så att den går lite färg. Finhacka chilifrukten. Blanda alltsammans och pressa över lime och dutta över lite fisksås. Låt stå medan du kör klart revbenspjällen på grillen eller i ugnsfast form, 200°C, ca 45 minuter. Servera med kokt ris.

Nu ska vi leva på take-away i några dagar. Åter vid ny spis senare i nästa vecka. Trevlig helg!

11 comments:

solans.blogg.se said...

Det där lät smarrigt. har sparat det i min "måste laga" mapp. Verkligen fin blogg med många inspirerande recept. tack för det. Ha det gott. // Solan

Unknown said...

Härligt med en ny spis!
Jag tycker att din blogg är så bra, kollar in här nästan varje dag, kul både med mattips, men framför allt tycker jag att du skriver väldigt underhållande! Alltid oväntade vändningar...

M V H
Helena

Lotta Lundgren said...

Tack. Vad snällt sagt. Vi ses om ett tag då!

Gårdsromantik said...

Vilken härlig blogg och vilka smarriga recept!

Återkommer!

/Maud

mhwc said...

Nu förstår jag inte... varför "max ett dygn" ?

Lotta Lundgren said...

Äh. Det var mest något jag skrev.

Men det blir ju så trångt och luktigt i kylen om det ska stå en massa fläsk i marinad där. Ett dygn är smärtgränsen efter vad jag anser. Står du ut längre – kör hårt!

Fredrik said...

Jag gillar din blogg skarpt, lätt att hitta bra recept snabbt och väldigt god mat...hitills. Bra jobbat!!

mhwc said...

Jag brukar blanda marinaden i en fryspåse, som jag ställer i en gammal glasslåda i kylen. Om den skulle dofta ändå kan man ta en påse till.

soppor ur ett äktenskap said...

Och nere på gatan med spis och allt insåg gubben till sin stora förargelse att stugan på Åland saknar elektricitet...Äsch!
Tack för trevliga recept!
Han från http://sopporna.blogspot.com

Lina said...

Jag har en fråga till dig inte angående revbensspjäll utan hajmal. Varför i hela friden smakar den som om den är marinerad i dy och sjöbotten hur mycket man än kryddar den? Tyckte det var som billigt och fint, dom såg bra ut och allt i påsen, men blä vilken vidrig fisk.

Lotta Lundgren said...

Det låter som om du haft otur. Hajmal brukar knappt smaka någonting, varken fisk eller dy. Köpte du färsk eller fryst? Byt fabrikat och prova igen.