Wednesday, April 2, 2008

Gröna bönor med ingefärssmör och lax

Svenskans löpsedel igår handlade om vargar. På bild – en härjad men ändå rätt härlig tant. Och så texten "Kan man inte hantera rovdjuren får man väl flytta till stan". Bra rutet tycker jag. Dessvärre missade artikeln inne i tidningen att berätta hur man ska bära sig åt i själva hanteringen av varg. Låt mig därför försöka besvara den frågan:
Om du möter en varg, plocka genast upp falukorven och blodpuddingen ur din matkasse. Ta bort plastförpackningen och kasta korv och pudding till vargen. Medan vargen sysselsätter sig med dina otäcka gamla charkuteriprodukter, spring hem så snabbt du kan och fräs på lite god lax. Servera med de här fantastiska bönorna, kokt ris och japansk soja.



ca 400 g färsk laxfilé
rejält knippe haricot verts
ca 50 g smör
1 tumme ingefära
2 vitlöksklyftor
sesamfrö

Låt smöret stå och mjukna i rumstemperatur. Skala och riv ingefäran, pressa ut saften och kasta bort resten. Hacka en halv vitlöksklyfta så fint du bara kan. Rör ihop smör, vitlökshack och pressad ingefära, kanske en nypa salt också. Skär laxen i stora kuber utan skinn. Doppa i sesamfrö. Skiva resterande vitlök mycket fint och fritera skivorna gyllenbruna i neutral olja. Ta upp och lägg åt sidan. Koka bönorna en kort stund, slå bort vattnet och rör ner smöret och den friterade vitlöken. Håll varmt. Hetta upp lite mer olja och stek laxen snabbt på alla sidor så att den får lite färg. Servera med kokt ris och japansk soja.

8 comments:

Johanna said...

Ser ut att vara och låter grymt gott! Skönt att slippa falukorven också. ;)

Oskar said...

Vafalls? Sesamfrö i tre recept på raken? Har GoGreen uppvaktat? Risenta hittat känsliga fotografier från ungdomen och nu idkat utpressning?

Rätterna ser som vanligt jättegoda ut.

Översättarhelena said...

Fick du möjligen matbananer från Årstiderna igår? (De fanns i Grönsakslådan.) Och vad hade du i så fall tänkt göra med dem?

Lotta Lundgren said...

Haha. Känsliga fotografier från ungdomen. Sådana finns det gott om är jag rädd.

Oscar – det är Saltå sesamfrö. Och anledningen till att samma saker återkommer är att jag är förbjuden att handla i affären – köket, skafferi inräknat, skall rivas med start måndag.

Helena! Jag får min låda från Årstiderna i eftermiddag (och helt ärligt – är det inte dags att Årstiderna börjar ge mig några hundralappar för all gratisreklam – den här bloggen har ändå 7000 unika besökare i månaden). Stora mixlådan kör vi nu. Kommer det matbananer ska jag hitta på någonting med dem.

Undrar bara vad. Varm banan är väldigt obehagligt.

Oskar said...

Varm banan har jag drömt mardrömmar om många gånger.

Aha, så på måndag är det dags. Vilka recept kan vi se fram emot under renoveringen? Flingor och fil? :)

Lotta Lundgren said...

Det blir nog mest varm banan faktiskt.

Åh, jag vet inte. Det vet jag aldrig innan. Vi får se.

Nina said...

Gjorde en variant av det hä ri går och herre gud, vad gott och frächt det var! Hurra för dig!

Lotta Lundgren said...

Och hurra för dig Nina! tack!