Thursday, April 24, 2008

Vegetarisk moussaka

Den vegetariska moussakan har många ansikten. Det vet alla som någon gång försökt fånga den på bild. Den vegetariska moussakan kan se ut som en klatt havregrynsgröt med en smält skiva cheddar på. Eller som en småländsk ostkaka som någon stoppat full med gräs. Den kan till och med, ur vissa vinklar, se ut som insidan av en mycket gammal avloppstam. Däremot tycks den vegetariska moussakan fullkomligt oförmögen att se det minsta aptitlig ut.



2 auberginer
1 burk kronärtsbottnar
3 vitlöksklyftor
1 ruska persilja (kan uteslutas)
1 burk ricotta (250 g)
ca 300 g hackad spenat (fryst funkar fint för oss snålisar)
ca 100 g parmesan
ca 25 g smör
3 msk mjöl
ca 3 dl mjölk
1 ägg

Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet, tillsätt mjölken lite i taget tills du har en lagom krämig sås. Låt stå och bubbla en stund på svag värme. Rör i riven parmesan och ta från värmen när osten smält. Smaka av med salt och eventuellt ett par nypor kanel. När såsen svalnat något, vispa i ägget.

Skiva auberginerna tunt och stek snabbt i olja på båda sidor. Ställ åt sidan. Skiva även kronärtsbottnarna tunt.

Låt spenaten tina något. Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja. Tillsätt spenat, finhackad persilja, smaka av med salt och peppar, ta från värmen och rör ner ricottan.

Varva aubergine, kronbottnar och spenatblandningen i en ugnsfast form. Toppa med ostsåsen. Gratinera i ugn på 200°C, ca 30 minuter eller tills moussakan fått lite färg ovanpå.

Jag serverade min moussaka med en synnerligen ovegetarisk sallad med rostade valnötter och knaperstekt bacon. Du gör som du vill.

5 comments:

Karolina said...

Mera vegetariska recept åt folket! (eller: jag blir lika glad varje gång du postar ett vegetariskt recept, så slipper man göra en "fattigmansversion" av ett köttrecept)

Lotta Lundgren said...

Puss!

Unknown said...

Haha, vad lägligt.. De serverade vegetarisk moussaka på riksdagshuset idag.. ;)

Lotta Lundgren said...

Hur såg den ut då?

Ann-Louise said...

kombinationen av aubergine och kronärtsbottnar låter grymt! yum yum!