Sunday, September 30, 2007

Grönsaker i rödcurry med granatäpple och rostad kokos

Kan vi inte komma överens om att vi slutar nysa på varann i kollektiva färdmedel? Det är ju inte alls trevligt att trängas bland okända människor med kill i näsa och svalg, utan lämplig näsduk och andra alternativ än att smygnysa i armbågsvecket med förhoppningen att det är en någorlunda torr nysning så att man slipper skylta med sin svekfulla kropps oönskade utsöndringar utanpå ytterkläderna resten av resan samtidigt som ens bakterier virvlar runt i medresenärernas luftvägar. Riktigt så kollektiva behöver vi väl inte vara med varann? Kan vi inte ta och istället bestämma att vi äter den här grytan en gång i veckan så att vi slipper bli sjuka? Den innehåller en massa fina grejer som stärker immunförsvaret – grapefrukt, ingefära, vitlök, chili, honung och citron för att nämna några. Och om någon nu ogillar tanken på att äta en sorts hälsokost till middag kan man ju alltid laga den för att den är enkel, vacker och god.



4 vitlöksklyftor
1 chilifrukt, mellanstark
1 grapefrukt
1 citron
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 msk honung
1 liten rotknöl ingefära
1 stor morot
1 burk kikärter
1 liten purjolök
1 stånd broccoli
1 pkt färska vaxbönor (eller haricots vert)
1 paprika, röd eller orange (mest c-vitamin)
1 tomat
1 granatäpple
1 dl kokosflingor

Om du handlar i en vettig affär kan du välja ekologiska grönsaker och då gör du det. Alla sorter går bra och receptet hänger såklart inte på om du hittar vaxbönor eller ej men det behöver jag väl knappast påpeka. Sätt på ris. Hacka vitlöken och chilifrukten fint och fräs i rejält med olivolja. Tillsätt currypastan och låt fräsa med. Pressa grape och citron och tillsätt tillsammans med kokosmjölken, skalad och finhackad ingefära, honung och salt (smaka av så att det blir lagom).

Skala och slanta moroten, spola av kikärterna och i med dem.

Nu kan du sansa dig en stund i väntan på att moroten skall hinna koka mjuk så jag föreslår att du ägnar tiden åt att rosta kokosen i en torr panna, klyva granatäpplet och bryta ut kärnorna. Nu borde moroten blivit lite mjuk så i med broccoli nedskuren i små buketter, purjolök i breda snitt, vaxbönor, paprika i stora bitar och klyftad tomat. Om inte alla grönsaker ryms under ytan, lägg på ett lock så hinner de bli precis lagom ångkokta trots att de ligger och guppar ovanpå inom någon minut eller två. Servera med ris, rostad kokos och granatäpplekärnor.

Friday, September 28, 2007

Frukost, lunch och middag

Du befinner dig på en av de de där tillställningarna där vuxna samlas för att dricka någonting och mingla runt och kallprata så kort med varje person att inget av värde blir sagt. Ett volymstarkt mummel fyller lokalen. Du talar med någon som du egentligen inte känner, men kan inte koncentrera dig på vad denne någon säger. Ungefär fem meter bort står nämligen en alldaglig man i luftiga chinos och hugger så vildsint i luften med armen att människorna närmast tagit ett steg tillbaka. Kvinnan mannen hugger mot till ler blekt. Hon ser lite rädd ut. Nu hör du att han skriker någonting också. Du vågar dig närmare och hör att orden mannen rytmiskt upprepar är "Frukost! Lunch! Middag!" Och du förstår att du står inför en galning som här och nu vill upplysa hela världen hur det gick till när just han gick ner tjugo kilo.



Per person:
2 skivor rostat surdegsbröd
1 stor god tomat
lite pressad citron
3 ägg
2 dl tunn grädde
3 skivor lagrad cheddar, tjockt skuren

Klyfta tomaten och skär bort det gröna. Stek tomaterna på inte alltför hög värme. Pressa över lite citron när de börjat mjukna, salta, peppra och pytsa upp på tallrik. Vispa ihop ägg och grädde, salta. Slå en liten klick smör i en stekpanna, dra ner värmen till hälften när vätskan bubblat bort. Häll i äggsmeten och fös varsamt runt med träslev tills äggröran fått krämig men inte alltför fast konsistens. Servera med stekta tomater, det rostade brödet och cheddarn. Kaffe till. Fruktsallad till efterrätt för dem som orkar. Och sedan har vi ätit klart för idag.

Wednesday, September 19, 2007

Tuesday, September 18, 2007

Pot-au-feu med kyckling och rotfrukter

"Och du har tänkt framföra...?", säger Daniel Breitholtz och gäspar.
"En pot-au-feu", säger du lugnt.
"Ett potpurri", säger Kishti, "På vad då om man får fråga?"
"Kyckling, palsternacka, lök och gula morötter", säger du.
"Vad har du i fonden?", säger Swartling som plötsligt satt sig rakt upp i stolen. Nu har du hela hans uppmärksamhet.
"Kalvbuljong, vitt vin och franska örter."
"Något mer?" Han röst har blivit djupare.
"Lite matlagningsgrädde mot slutet." Du möter hans blick och blinkar. Han ler tillbaka med äkta värme.
"Det här skall bli riktigt spännande. Varsågod och börja!"
All tidigare nervositet har runnit av dig när du med en elegant gest drar fram din största skärbräda och räknar in takten. Du kan inte misslyckas. Och det vet de tre figurerna bakom jurybåset också.




2 kycklingfiléér
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 persiljerötter eller palsternackor
2 morötter
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 tärning kalvbuljong
2,5 dl matlagningsgrädde (15% fett)
några nypor franska örter (timjan, rosmarin eller vad du nu gillar)
färsk persilja

Hacka vitlöken fint och fräs i en klick smör (eller olivolja). Skär kycklingen i breda remsor och låt fräsa med någon minut. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning och torkade örter. Dra några varv på pepparkvarnen och låt puttra ungefär 20 minuter. Skala och klyv lök, palsternacka och morot två gånger på längden. Tillsätt och låt koka med tills de mjuknat precis lagom mycket. Tillsätt grädden och låt allt bli varmt. Strö eventuelllt över färsk persilja och servera med ris, vildris, cous-cous eller bulgur.

Friday, September 14, 2007

Gös Bourguignon med rostat fläsk

Om man tar Anders Moneybrother Wedin, plockar bort gitarren, knäpper skjortan hela vägen upp och lägger till fläsk och humor, så får man faktiskt ingen mindre än Hasse Alfredsson. Om man tar en Coq au vin, plockar bort kycklingen, lägger till gös och låter potatisen koka mjuk i rödvinet, ja, då får man inget mindre än detta.



300 – 400 g gösfilé
6 potatisar, små och av yppersta kvalitet
1 litet paket rimmat stekfläsk
ca 5 dl billigt rödtjut
2 vitlöksklyftor
1 hutt mörk oxfond
1 tsk socker

Sätt ugnen på 200°C. Gnid fiskfiléerna med olivolja, salt och peppar och lägg i en ugnsfast form.

Finhacka vitlöken och fräs i en skvätt olivolja i en kastrull. Häll på vin, fond, socker, några varv på pepparkvarnen och låt koka upp. Dela potatisarna och lägg i vinfonden med snittsidan nedåt. Låt koka under lock (med liten glipa) på medelhög värme, ca en halvtimme eller tills potatisen är mjuknat något (håll koll så att grytan inte kokar torrt och fyll på med mer vatten om det behövs). När uppskattningsvis 10 minuter av koktiden återstår, sätt in fisken i ugnen och låt stanna där ca 10 minuter eller tills köttet skivar sig i lameller när du trycker på det.

Skär bort svål, eventuellt brosk och den bredaste fettremsan från fläsket, tärna smått och stek knaprigt på medelhög värme. Låt det stekta fläsket rinna av på många lager hushållspapper. Servera med fisk, sås och potatis.

Wednesday, September 12, 2007

Spaghetti calamares

Om du lever med en man, tänk på att visa honom lite uppskattning då och då. Har han till exempel skött sig över förväntan, överraska med en uppmuntrande snibb på toarullen. Vill du ta i lite mer, spring ner till kiosken och köp honom en lakritspipa, en Hänt Extra och låt honom ligga och gotta sig på soffan medan du tar disken. Vill du dra på ännu värre? Stryk alla hans skjortor och servera kaffe med hembakt lagom till Aktuellt. Och är läget sådant att du nästan håller på att sprängas av kärlek, ställ dig vid spisen och laga spaghetti calamares.



4 färska calamares utan armar och skinn
8 vitlöksklyftor
1 stor ruska bladpersilja eller 2 krukor krusbladig
2 dl vin
1 dl vatten
1 dl olivolja
1 fiskbuljongtärning
2 lime
1 knivsudd cayenne

Hacka vitlöken fint och fräs i olivoljan. Tillsätt vin, vatten, saften av en lime, cayenne och buljongtärningen. Låt bubbla tills all alkohol dunstat bort. Smaka upp med salt och peppar. Skölj, skiva och tillsätt bläckfisken och låt puttra i spadet tills köttet vitnar. Hacka persiljan fint och ta bort alla kvistar. Tillsätt persiljan och låt allt bli varmt. Servera med spaghetti, limeklyftor och riven parmesan.

Tuesday, September 11, 2007

Vegetarisk lasagne

Jag har aldrig gjort vegetarisk lasagne förut för jag har liksom haft den där obehagliga misstanken att man inte skulle bli riktigt mätt. Hur fel kan man ha? Det här är en tung och såsig lasagne i tre lager: bönor i tomatsås, spenat med zucchini och chèvre, och ett lager stekt svamp som extra feature. Är du rädd för vegetariska upplevelser, kom ihåg att du alltid kan servera det hela med en mustig köttsallad.



1 tetra krossad tomat
1 burk kidneybönor
1 burk canellibönor
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 lagom stor zucchini
200 – 400 g hackad spenat, djupfryst
6 cm chèvre, den tjocka stubben
2 nävar champinjoner
1 kycklingbuljongtärning
1 paket färska lasagneplattor
1 paket Kelda ostsås (som inte sponsrar denna blogg)
1 ägg

Tomatsåsen behöver mest tid på sig – bönorna skall helst hinna bli mosiga – så vi börjar där: Finhacka vitlöken och fräs i en skvätt olivolja. Tillsätt tomat och noga avsköljda bönor, salta och peppra. Om du vill ha extra smak på såsen tillsätter du en liten skvätt balsamvinäger och en tesked honung också. Medan såsen sköter sig själv, riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet. Ta fram en ny stekpanna, hacka den gula löken fint, stek den genomskinlig i olivolja, tillsätt buljongtärningen och zucchinirivet. När en del av vätskan dunstat, tillsätt den hyfsat tinade spenaten och låt stå och puttra några minuter på låg värme. Ta därefter från värmen och tillsätt smulad chèvre utan kant. Skiva och stek slutligen svampen i smör, salta, peppra och ställ åt sidan.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Sänk ner ett ark lasagne och räkna till tio innan du fiskar upp det igen. Varva pasta, spenat och tomat, avsluta med ett lager stekt svamp. Vispa upp ägget och blanda med den färdiga ostsåsen. Toppa lasagnen med såsen och grädda i ugn, 200°C, ca 25 minuter.

Monday, September 10, 2007

Fisk i kokosmjölk med ingefära och grön chili

Man är på jakt efter matinspiration men hittar ingen. Man plöjer igenom frukt och grönt men inget fångar ens intresse. Försöker borta vid fiskdisken men blir inte påhittigare där. Gör en avstickare till charken, men nej. Så man tar sin mellanmjölk och går till kassan, betalar och kommer ut på gatan. Det luktar regn och höst och borta vid Tvärbanans hållplats står han; Mr Indien, och han gör det i en svart, dammig rayonkostym som är mer än dubbelt så stor som han själv. Kostymen har blåst upp sig som ett välfyllt storsegel. Ett smalt bälte håller upp byxbenen som piskar över ett par ofattbart trötta loafers. Ett brett leende håller upp det mörka ansiktet som svävar över en flaxande skjortkrage. Och plötsligt vet jag precis vad jag skall laga till middag. Något genuint indiskt med blomkål.



300 g benfri fiskfilé
1 blomkålshuvud (eller 2 broccoli)
1 bit ingefära, stor som en tumme
2 vitlöksklyftor
1 grön chili, mellanstark
1 tärning fiskbuljong
2 dl vitt torrt vin
1 burk kokosmjölk
2 lime

Skär fisken i bitar och blomkålen i små buketter. Skala och riv vitlök och ingefära. Finhacka chilin. Fräs vitlök, ingefära och chili i lite olivolja i en gryta. Tillsätt vin och buljongtärning låt bubbla ca fem minuter så att alkoholen försvinner. Tillsätt kokosmjölk och pressad lime. Tillsätt blomkålen och låt koka med tills den börjar mjukna. Lägg fisken över grönsakerna (den behöver alltså inte röras ner i såsen utan kan ligga ovanpå och kokas i vattenångan) och släng på ett lock. Låt står kvar på plattan en minut, max två, och servera därefter med ris.

På bilden syns även hackad grönmynta men allvarligt talat försvann den smaken helt och hållet i konkurrens med de andra så jag rekommenderar att du struntar i myntan.

Thursday, September 6, 2007

Krabbklor i rödcurry

Just nu kan man köpa krabbklor på Coop. Och då tycker jag att man gör det. Krabba är ju hemskt gott, speciellt när man slipper titta ner på allt det där stökiga joxet under ryggskölden. Lättlagat också. Det absolut enda som är svårt med den här eleganta rätten är att bestämma vad man skall använda för verktyg för att äta den. Kniv och gaffel eller sked? Pinnar eller fingrarna? Hammare och mejsel? Kom ihåg att duka med servetter. Låna gärna barnens haklappar.



1 paket krabbklor (6 – 8 stycken)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tärning fiskbuljong
3 dl torrt vitt vin
1 burk kokosmjölk
1 msk röd currypasta (finns på "exotiska" hyllan i din butik)
1 kruka koriander
2 lime

Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs i en skvätt olivolja tillsammans med rödcurryn och tillsätt därefter vin och buljongtärning. Låt sjuda en tio minuter tills alkoholen dunstat bort, tillsätt saften av de två limen och kokosmjölken. Låt koka upp och tillsätt krabbklorna. Låt allt bli varmt och servera genast med hackad koriander, ris eller nudlar.

Lammbollar och lite annat i chaibuljong över cous-cous

I varje land verkar det finnas en maträtt som man drar ihop av vad som blivit över under veckan som gått. I Sverige fräser man upp sina rester med lite lök och serverar det hela med ett stekt ägg och konserverade rödbetor. I Marocko får resterna putttra omkring i några skopor spicy buljong innan det hela slevas upp på en hög nykokt cous-cous. Ingen av nämnda matkulturer verkar anse att grönsaker har något värdefullt att tillföra. Men det (konstpaus) mina vänner (konstpaus) gör jag.



1 litet paket lammfärs
1 god lammkorv (om du har en över)
1 skiva chèvre (verkligen inte nödvändigt)
1 burk kikärter eller vita bönor
lök, kål och grönsaker av valfri sort
7 dl vatten
2 påsar chai-té
1 1/2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 spansk peppar
1 citron
1 tsk torkad mynta

Först gör du köttbullar. Gör som du brukar eller gör som jag – blanda färsen med råriven gul lök, en hutt olivolja, salta och peppra, rulla till bollar med en bit chèvre i mitten av varje boll. Stek i smör tillsammans med den eventuella lammkorven.

Koka upp vattnet, lägg i tepåsarna och låt dra en stund innan du tar upp. Tillsätt buljongtärningar, tomatpuré, fint skivad spansk peppar, mynta, den pressade citronen och smaka upp med vad du tycker fattas (salt eller sött kanske). Skala och klyfta löken och tillsätt tillsammans med kikärter eller bönor. Glöm inte att sätta på cous-cousen. Låt buljongen sjuda en stund medan du ansar och skivar kål och grönsaker (de behöver bara koka med någon minut eller så).

Skeda upp nykokt cous-cous i djupa skålar, lägg på kött och grönsaker och avsluta med en slev buljong.

Wednesday, September 5, 2007

Den oerhörda löksoppan

Ju mer löpsedlarna vältrar sig i Kicki Danielssons elände, desto starkare blir min längtar att bränna upp till Bollnäs, kasta in Kicki i baksätet, köra tillbaka till Stockholm, vrida falukorven ur hennes trinda nävar och tvinga i henne lite riktig mat. ”Skräp in, skräp ut, Kicki!”, skulle jag säga med sträng röst och berätta om näringsinnehåll i ekologiska, småskaligt producerade råvaror och Kicki skulle lyssna och lova att från och med nu lägga sitt liv i mina händer och aldrig köra bil på fyllan mer. Vi skulle gå långa promenader runt Vinterviken och med tiden skulle Kicki lära sig uppskatta enkel och hälsosam mat med mycket smak. Som löksoppa med varma smörgåsar. Och bit för bit skulle den stora, ledsna Kicki smälta ner och blotta den riktiga Kicki, skör och underbart vacker, som legat gömd under tjocka lager mättat fett och ihålig självkänsla och bara längtat efter att få komma ut, ut!



5 gula lökar, helst ekologiska (kampanjpris på Coop just nu)
5 potatisar
7 dl vatten
1 1/2 buljongtärningar
1 tsk honung
nypa dragon
1/2 tumme färsk ingefära
1/2 kruka persilja (kan uteslutas)

Skala och tärna potatisen fint och koka upp i vatten och buljong tills den nästan löst upp sig helt. Riktigt fin, ekologisk potatis tar tid på sig, har du inte lust att vänta kan du vispa runt lite hårdhänt med en ballongvisp så går det snabbare. Skala och skiva löken så fint du kan och tillsätt tillsammans med dragon och honung. Låt puttra en tio minuter. Hacka persiljan, skala och riv ingefäran fint, tillsätt och ta soppan från värmen. Servera med varma smörgåsar.

Monday, September 3, 2007

Spaghetti alla rabbiata med honungsmelon och chevre

Så länge Trevlig 37-åring från Västerort varje vecka annonserar i DN Kontakten kommer detta hushåll aldrig byta morgontidning. Vi har följt honom sedan han var Vältränad 36-åring från Bromma och betraktar honom vid det här laget som en kär gammal vän. Det som gör hans annonser unika är uthålligheten, antalet införanden (upp till sju samtidigt) och deras små variationer sinsemellan. Ibland är han välbärgad, ibland ekonomiskt oberoende, någon gång mångmiljonär. Han har varit snygg, attraktiv, haft fördelaktigt utseende eller sett bra ut enligt andra. Han har intresserat sig för djur, resor, promenader, cykelturer, uteliv, hemmakvällar, musik, kultur, konst, teater och träning. Han har sökt svensk, utländsk, äldre, yngre, jordnära och helt vanlig tjej. Men än har han inte mött kärleken. Ändå förblir han outtröttligt Trevlig från Västerort. Och precis som detta koncept tål att varieras i det oändliga, kan man variera spaghetti med tomatsås; här en variant med melon och getost.



1 burk hela tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk honung
1/2 citron
chili, valfri sort och mängd
1 liten honungsmelon
1 tjock skiva chèvre
1/2 kruka färsk basilika (kan utelutas)

Hacka vitlöken fint och fräs aningen gyllengul i olivolja. Tillsätt tomaterna (vill du ha en slät sås mixar du dem med stavmixer rakt ner i kastrullen), honung, pressad citron, salt, svartpeppar och precis så mycket chili att såsen får lite sting. Låt puttra en stund medan du klyver, kärnar ut, skalar och tärnar eller hyvlar melonen i remsor med osthyvel. Servera med smulad chèvre utan kant och hackad basilika.