Thursday, April 24, 2008

Bloggsemester

Hej! Nu går jag på bloggsemester! Det måste man göra ibland. Jag blir borta i två-tre veckor. Det är en mycket kort tid i det lite större perspektivet. Ta något ur frysen så länge och värm.
Jag är snart tillbaka.

Din,
Lotta Lundgren

Vegetarisk moussaka

Den vegetariska moussakan har många ansikten. Det vet alla som någon gång försökt fånga den på bild. Den vegetariska moussakan kan se ut som en klatt havregrynsgröt med en smält skiva cheddar på. Eller som en småländsk ostkaka som någon stoppat full med gräs. Den kan till och med, ur vissa vinklar, se ut som insidan av en mycket gammal avloppstam. Däremot tycks den vegetariska moussakan fullkomligt oförmögen att se det minsta aptitlig ut.



2 auberginer
1 burk kronärtsbottnar
3 vitlöksklyftor
1 ruska persilja (kan uteslutas)
1 burk ricotta (250 g)
ca 300 g hackad spenat (fryst funkar fint för oss snålisar)
ca 100 g parmesan
ca 25 g smör
3 msk mjöl
ca 3 dl mjölk
1 ägg

Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet, tillsätt mjölken lite i taget tills du har en lagom krämig sås. Låt stå och bubbla en stund på svag värme. Rör i riven parmesan och ta från värmen när osten smält. Smaka av med salt och eventuellt ett par nypor kanel. När såsen svalnat något, vispa i ägget.

Skiva auberginerna tunt och stek snabbt i olja på båda sidor. Ställ åt sidan. Skiva även kronärtsbottnarna tunt.

Låt spenaten tina något. Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja. Tillsätt spenat, finhackad persilja, smaka av med salt och peppar, ta från värmen och rör ner ricottan.

Varva aubergine, kronbottnar och spenatblandningen i en ugnsfast form. Toppa med ostsåsen. Gratinera i ugn på 200°C, ca 30 minuter eller tills moussakan fått lite färg ovanpå.

Jag serverade min moussaka med en synnerligen ovegetarisk sallad med rostade valnötter och knaperstekt bacon. Du gör som du vill.

Monday, April 21, 2008

Fiskgratäng med vitt vin, persilja och parmesan

Och ut genom dörren till Gröndals Herrfrisering stiger så en nyfriserad man med vit käpp och ledarhund. Han har ett förnöjt leende på läpparna. Vidare har han iögonfallande höga och fluffiga lockar på hjässan, tjock, lätt infönad lugg, kortklippta sidor och lite generösare längder som smeker nacken baktill. Det är en oerhörd frisyr. Jag vet precis var jag sett den förut. Nämligen på Gröndals egen herrfrisör. Och nu, precis nu, stiger nämnde herrfrisör ut på gatan. Han tänder en cigarett och tittar efter sin kund. Där borta går en förbaskat fin frisyr, tänker han och stryker över sitt eget luftiga svall. Solen skiner. Och jag känner att en dag som denna behöver man inte konstra till det. Idag lutar jag mig tillbaka, låter verkligheten stå för krusidullerna och lagar en helt vanlig fiskgratäng.



700 g fiskfilé av icke utrotningshotad eller miljömördande sort
1 kg potatis
200 g parmesan
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
1 – 2 dl vitt vin
1 kruka persilja
1 vitlöksklyftor
1/2 tärning grönsaksbuljong
några dl mjölk

Skala och koka potatisen mjuk i välsaltat vatten. Lägg ut fiskfiléerna över botten på en ugnsfast form. Finhacka vitlöken och låt den fräsa en stund i det smälta smöret. Sänk värmen, smula ner buljongtärningen och vispa i mjölet. Tillsätt vinet och fortsätt röra. När såsen tjocknat, tillsätt mjölk, lite i taget, tills du har en lagom krämig sås. Låt stå och bubbla tills all alkohol dunstat bort. Smaka av med salt och peppar och ta från värmen. Finhacka persiljan och rör ner. Häll såsen över fisken.

Pressa potatisen i potatispress. Riv osten grovt och rör ner. Späd med varm mjölk och rör till mjukt och fluffigt mos. Bred ut moset över gratängen. Har du inget roligare för dig – gör lite snygga mönster med en gaffel. Gratinera i ugn, ca 25 minuter på 175°C.

Thursday, April 17, 2008

Borstj med fetacrème och pinje

Jag har ätit riktig borstj en gång och det var hemma hos en mustig ryss som hade lagat mat i över en veckas tid för min skull. Jag är övertygad om att han hade kokat sin borstj enligt konstens alla regler och att soppan var mycket god. Dessvärre åt jag så mycket den kvällen att jag fick minneslucka och hur soppan smakade minns jag faktiskt inte. Hoppas att jag kom ihåg att tacka för maten.



3 potatisar
3 rödbetor
1 liter grönsaksbuljong
1 gul lök
1 ekologisk citron
1 tumme ingefära
1 msk honung
rejäl bit krämig fetaost eller tjock skiva chèvre
skopa matlagningsyoghurt eller crème fraische
pinjenötter

Skala och tärna potatisen. Skala och riv rödbetorna fint. Tvätta citronen, raspa av det yttersta gula och pressa ur saften. Skala och riv ingefäran, pressa ur saften och kasta bort resten.

Skala, riv och fräs löken på låg värme i lite olivolja. Tillsätt några slevar buljong och låt potatisen koka med tills den är så mjuk att du kan mosa ner den mot kanten av kastrullen med gaffel. Tillsätt rödbetor och låt koka med en stund. Späd till önskad konsistens med buljong. Tillsätt citronzest, honung, ingefära och smaka av med citronsaft (och en skvätt hallonbalsamico om du skulle råka ha sådan hemma), salt och peppar.

Smula osten och rör ihop med matlagningsyoghurt eller crème fraische, och servera med soppan. Toppa med pinjenötter.

Wednesday, April 16, 2008

Grattis Coop Landala Torg!

Juryns motivering:
Trots fördelaktigt läge, lokal köpkraft, matintresserade kunder, medialt fokus på dagligvaruhandelns bristande etik och ständigt ökande konkurrens från förorternas stormarknader, väljer Coop Landala Torg att göra det absolut sämsta av situationen. Med närmast dödsföraktande djärvhet prövar man sina kunders tålamod med en oaptitlig miljö och ett sortiment så klent och ihåligt att det måste betraktas som en prestation att hitta matvaror många nog att fylla en kundkorg. Det är inte bara dumt. Det är djupt tragiskt. Och frågan är egentligen vem som i slutändan står som den största förloraren. De som tvingas handla där? Eller Coop Landala själv?


Foto: Karin Andersson

Det tävlande bidraget löd som följer:
"Jag nominerar Coop Konsum, Landala Torg, Göteborg. Varför handlar jag där? Kanske på grund av sunkiga grönsaker, det sorgliga utbudet à la 80-tal eller ouppackade varor längs de trånga gångarna? Den fantastiska oordningen, den fadda lukten eller personalens glåmiga ansikten? Det faktum att affären har mage att vara en av stans dyraste matvaruaffärer? Eller varför inte att det är mer regel än undantag att det inte finns exempelvis ägg, bananer eller mellanmjölk en vanlig tisdag? Nej. Den enda anledningen är den geografiska proximiteten, och jag suckar uppgivet när jag skriver detta. Flera gånger i veckan "tvingas" jag besöka denna gudsförgätna katastrof till mataffär som till råga på allt inte inser sina fatala brister, utan stoltserar helt ogenerat med dem och förlitar sig på kedjans hederliga rykte. Varje gång blir jag lika chockad."


Juryn passar på att gratulera Karin Andersson som vinner en gammal kokbok. Den kommer med posten.

Wednesday, April 9, 2008

Kycklingspett på citrongräs och grön melonsallad

Förr i tiden hade hemmafruarna flera ansvarsområden utöver hemmet och barnen. En av uppgifterna var exempelvis att försvara stad och land mot fientliga angrepp från hunnerna, mongolerna, orcherna och annat aggressivt folk. Eftersom man därutöver hade matlagningen att tänka på, sökte man i alla lägen efter sätt att effektivisera mat och försvar. Så småningom upptäckte man bland annat att man kunde skapa synergieffekter genom att skeda kokande olja över kycklingspetten när man ändå stod på stadsmuren och hällde kokande olja över fientliga inkräktare. Traditionen att dumpa olja på objudna gäster har med tiden förpassats till historien. Men metoden att göra kycklingspett krispigare på ovansidan är fullt gångbar än idag.



4 kycklingfileer
4 msk mjöl
4 citrongräs

2 sorters sallad, t ex gemsallad och isberg
1 gurka
1 melon, galia- eller cantaloupe
1 dl solros- eller jordnötsolja
1 msk sesamolja
1 tumme ingefära
1 lime
1 msk socker
nypa torkad chili
(asiatisk fisksås)

Ansa bort alla tråkigheter från kycklingfiléerna och tärna fint eller kör till färs i mixer. Blanda med mjöl och ungefär en tsk salt (om det är fest kan du rosta ett par msk sesamfrö i torr panna och blanda med dem också). Klyv varje citrongräs – skär först en ytlig rits i varje strå innan du skär ända i botten så slipper du skära av dig fingrarna. Ta olja på händerna, rulla en näve kycklingfärs till en oval boll, tryck in citrongräset mitt i och kläm åt. Lägg spetten i en långpanna.

Koka upp oljan i en kastrull. När den blivit riktigt het – använd en långskaftad sked, vinkla kastrullen från dig och skeda långsamt och försiktigt oljan över kycklingköttet. Spara några skedar het olja i kastrullen, ta från värmen och tillsätt sesamoljan.

Plocka isär salladsbladen, klyv och kärna ur gurkan och strimla med potatisskalare. Klyv melonen, kärna ur, skär bort skalet och strimla på samma sätt (vill det sig inte med potatisskalaren kan du prova med osthyveln). Blanda pressad lime, saften från den skalade och rivna ingefäran, socker, en nypa salt eller hutt fisksås, chili och den varma oljan. Häll dressingen över salladen.

Kör klart kycklingspetten i ugn, 200°C, ca 15 minuter. Servera med kokt ris, asiatisk fisksås och sallad. Trevligt.

Friday, April 4, 2008

Revbenspjäll och gurksallad med ananas och kokos

Detta blev den sista rätten som lagades på min Cylinda 60. I onsdags lades spisen ut på Blocket, pris: 150 kr mot hämtning. Inom trettio minuter från nu kommer en glad farbror för att hämta och föra spisen till en sommarstuga på Åland.
Föga anade jag att kombinationen ananas, gurka, koriander, röd chili och rostad kokos skulle bli så lyckad. Föga anar gubben att vi bor på tre trappor utan hiss. I hörnet av vårt kök står spisen och skiner med nyputsade plattor. Den anar absolut ingenting.



ett litet rack tjocka revbenspjäll
1 vitlöksklyfta
1/2 dl mörk soja
1/2 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
1/2 gurka
1/2 ananas
1/2 dl kokos
1 röd chilifrukt
1 kruka koriander
1 lime
hutt asiatisk fisksås

Hacka och mosa vitlöksklyftan. Blanda med soja, kanel, paprikapulver och låt de uppskurna revbenspjällen marinera i blandningen – ju längre, desto bättre men max ett dygn i kylskåp.

Skär ananasen i tunna stavar. Strimla ner gurkan med osthyvel. Hacka koriandern grovt. Rosta kokosen i torr panna så att den går lite färg. Finhacka chilifrukten. Blanda alltsammans och pressa över lime och dutta över lite fisksås. Låt stå medan du kör klart revbenspjällen på grillen eller i ugnsfast form, 200°C, ca 45 minuter. Servera med kokt ris.

Nu ska vi leva på take-away i några dagar. Åter vid ny spis senare i nästa vecka. Trevlig helg!

Wednesday, April 2, 2008

Gröna bönor med ingefärssmör och lax

Svenskans löpsedel igår handlade om vargar. På bild – en härjad men ändå rätt härlig tant. Och så texten "Kan man inte hantera rovdjuren får man väl flytta till stan". Bra rutet tycker jag. Dessvärre missade artikeln inne i tidningen att berätta hur man ska bära sig åt i själva hanteringen av varg. Låt mig därför försöka besvara den frågan:
Om du möter en varg, plocka genast upp falukorven och blodpuddingen ur din matkasse. Ta bort plastförpackningen och kasta korv och pudding till vargen. Medan vargen sysselsätter sig med dina otäcka gamla charkuteriprodukter, spring hem så snabbt du kan och fräs på lite god lax. Servera med de här fantastiska bönorna, kokt ris och japansk soja.



ca 400 g färsk laxfilé
rejält knippe haricot verts
ca 50 g smör
1 tumme ingefära
2 vitlöksklyftor
sesamfrö

Låt smöret stå och mjukna i rumstemperatur. Skala och riv ingefäran, pressa ut saften och kasta bort resten. Hacka en halv vitlöksklyfta så fint du bara kan. Rör ihop smör, vitlökshack och pressad ingefära, kanske en nypa salt också. Skär laxen i stora kuber utan skinn. Doppa i sesamfrö. Skiva resterande vitlök mycket fint och fritera skivorna gyllenbruna i neutral olja. Ta upp och lägg åt sidan. Koka bönorna en kort stund, slå bort vattnet och rör ner smöret och den friterade vitlöken. Håll varmt. Hetta upp lite mer olja och stek laxen snabbt på alla sidor så att den får lite färg. Servera med kokt ris och japansk soja.

Tuesday, April 1, 2008

Hajfena

April, april! Det är ingen hajfena. Det är en sesampanerad rödspätta med udon, japanska vetenudlar i buljong. De stora gröna grejerna på sidorna är någon form av aprilskämt från Årstiderna. Kan vara spenat.



1 paket breda udon
2 liter kycklingbuljong
3 rödspättafiléer
1 ägg
1 förpackning färsk bladspenat
ca 1/2 dl asiatisk fisksås
1 lime
nypa piri-piri
hutt sesamolja

sesamfrö
vetemjöl
neutral olja för stekning

Rensa och skölj spenaten. Koka upp buljongen och smaka upp med fisksås, pressad lime, sesamolja, piri-piri eller likvärdig chilisort. Koka nudlarna mjuka i buljongen. Blanda två delar vetemjöl med en del sesamfrö. Salta rödspättorna något och vänd i mjölblandningen, därefter i uppvispat ägg, och till sist i mjölblandningen igen. Hetta upp några millimeter olja i en stekpanna och stek fiskfiléerna gyllenbruna på båda sidor. Lägg upp nudlar och spenat i djupa skålar, slå på en slev buljong (inte mer – fisken ska inte ligga i blöt för då blir den mjuk och eländig), placera fisken på toppen och ät.