Saturday, December 1, 2007

Grekisk filopaj med spenat och grejer

Det finns en i recept ofta återkommande slutkläm som jag undrat över, nämligen "servera med gott bröd". Känns den bekant? Anade det. Egentligen är det ett enda specifikt ord jag hakat upp mig på, och det är ordet "gott". Är anledningen till att "gott" skrivs ut, en gnagande misstanke att läsaren förutan detta "gott" förmodligen skulle ränna åstad och servera det hela med ett äckligt bröd? Eller göra det ännu större misstaget att servera med något riktigt olämpligt (fruktyoghurt, grillad ponny etc)? Eller är det helt enkelt meningen att man skall bli sugen på bröd genom att påminnas om att bröd är gott? Ja, detta är en av alla saker jag förmodligen aldrig kommer få klarhet i.
Den här pajen är mild i smakerna, så jag tycker att man kan servera den tillsammans med en sallad med lite fart i. Själv valde jag tomater, silverlök och svarta Cerignola-oliver. Brödet var tyvärr slut.



filodeg i ark
1 stor avokado
1 paket (200g) fetaost (helst Megval)
ca 3 dl matlagningsyoghurt (10% fett)
2 vitlöksklyftor
ca 3 dl hackad spenat (den frysta)
1 ägg

Tina spenaten och häll bort överflödig vätska. Smula i fetaosten, vispa ner ägget och smaka av med peppar. Ställ åt sidan så länge. Skala och pressa vitlöksklyftorna och blanda med yoghurten. Tillsätt lite salt om du vill. Klyv avocadon, bort med kärnan, skeda ur köttet och skiva upp. Fodra en liten form med bakplåtspapper, lägg i ett ark filodeg, fortsätt med avocadon, filo, yoghurt, filo och spenat. Täck med filo, pensla med lite olivolja och grädda i ugn på 175° C tills pajen fått lite färg.

12 comments:

Pysseliten said...

Jag läser här så ofta att du nu hamnade i min favvo-länk-lista. "Dagens" inspirerar!

E said...

"Grillad ponny" = kaffe över hela tangentbordet.

cruella said...

"Servera med ett gott bröd! är ett typiskt Anna Bergenström-utrop. Hon tycks faktiskt rätt ofta tro att hennes läsare är lite tröga. "Det här låter kanske konstigt men blir faktiskt förunderligt gott på ett alldeles särskilt vis."

*brr*

Jorun said...

Det är väl hon som brukar säga att man ska använda "god olivolja"också?

De äckliga oljorna och skruttiga bröden kan man spara till recepten ur Vår Kokbok.

Lotta Lundgren said...

Hur gick det med tangentbordet? Jag hoppas att det var jobbdatorn!

Är det Anna igen? Jag kan just tänka mig att det var hon som började. För det här uttrycket har spritt sig med samma halsbrytande hastighet som Caesar-salladen spred sig över landet i början av 2000-talet.

Det är just i receptsammanhang det här gottiga brödet stör mig. Det är ju en ganska trevlig avskedshälsning i ett långt, handskrivet brev på dyrt papper. Till exempel. Jag kan även tänka mig att lämna ett konferensrum med dessa ord. Eller ropa det i en stentunnel.

Johanna said...

Äh! De befarar att den brödkulturlöse svensken ska kuta iväg och köpa en sirapslimpa. Och så fattar de inte att OM man tycker det är gott hjälper inte en sån ospecifik tillrättavisning, för då blir det ju i alla fall sirapslimpa man tänker på när nån säger GOTT BRÖD! Så det hjälper inte ens att ropa GOTT BRÖD i en stentunnel, men det är ju å andra sidan alltid kul att ropa i en tunnel. Och ska man ändå komma på nåt att ropa så...

Anonymous said...

ser jättegott ut det där!!

Stora Morran said...

Me likee dina labels här på sidan. Fint! Pajen ser också fin ut.

Viktoria said...

Usch, ja. Där kände jag mej lite träffad, skriver nog gärna "gott bröd". Med det menar jag att det finns så många läskiga, trista brödsorter och har man bara äckligt bröd hemma kan man likväl vara utan...

Bogey said...

Jag läste någonstans, jag har glömt var, att man med god avser något som är av god kvalitet.Uttrycket har väl sedan spritt sig och man har glömt ursprunget.

ninni said...

"Servera med ett gott bröd och en fräsch sallad." Ja, detta uttryck har förbryllat även mig i många år. Förekommer ofta i veckotidningar av den typen min mor brukar köpa (Allers, Hemmets Veckotidning...)

Tack för en trevlig och inspirerande matblogg!

sledgy said...

Vart tog fetan vägen? På toppen?