Tuesday, December 4, 2007

Kycklingköttbullar med tomat- och citronkokt couscous

Man kan förstås köpa färdiga kycklingköttbullar. Det som hindrar mig är doftpusten från paketet när man drar av plasten. Bara tanken får munnen att snörpas ihop med precis samma instinktiva ovilja som man öppnar sitt hem för den där hale killen som kontaktats för att slipa upp fönsterbänkarna. Hale killen skall komma på tisdag klockan 08.00. Klockan kvart i tio kommer han; grinig är han, och sina lortiga skor behåller han på när han plöjer fram över vardagsrumsmattan. Först slipar han med vatten. När tre av fyra nymålade väggar pryds av ett tätt, brunt prickmönster byter han taktik och slipar utan vatten. När tre av sju fönsterbänkar fått någon form av behandling försvinner han utan förklaring. Det ska visa sig att det blivit fel på slipmaskinen så att stenskivorna fått djupa slipspår av trissan. Endast tre månader och tjugofyra telefonsamtal senare kommer hale killens kollega tillbaka och slutför jobbet. Innan kollegan går letar han fram din nya dammsugare och drar den fram och åter nedanför fönstren tills motorn skär av stendammet. När du något senare kommer hem kan du konstatera att ditt hem är täckt av skoavtryck och ett lager stendamm, samt att fönsterbänkarna nu är i nästan exakt likadant skick som innan du fick dem slipade. På hallmattan ligger stenfirmans faktura på fyratusentrehundra kronor plus moms.2 kycklingfiléer
2 kokta potatisar
1 ägg
1 citron, ekologisk
2 vitlöksklyftor
1 burk konserverade körsbärstomater
1 mellanstark chilifrukt, röd
2 tsk honung
3 dl couscous

Skär kycklingfiléerna i ytterst små bitar så att du får en grov färs. Skala och riv potatisarna grovt. Tvätta citronen och raspa av det yttersta gula. Blanda citronrasp, potatis, kyckling och ägg, salta och peppra. Låt stå en kvart, forma till lite större köttbullar och rulla i vetemjöl.

Pressa citronen och finhacka chilin. Hacka vitlöken och fräs någon minut i olivolja. Tillsätt tomaterna, finhackad chili, citronsaft, honung, salt och nymalen svartpeppar, samt nästan 1 dl vatten. Låt smakerna puttra ihop några minuter. Slå den tunna tomatsåsen genom en sil men behåll både sås och tomater. Måtta upp 3 dl couscous, blanda med den heta, tunna tomatsåsen och låt stå och svälla under lock. Blanda i tomaterna när couscousen är klar.

Stek kycklingköttbullarna i olja. Slå eventuellt en liten hutt olivolja i couscousen innan servering.

Vill du skoja till det lite extra – hacka en kruka mynta och rör ner i couscousen. Ånga ett gäng grönsaker, riv över parmesan och toppa med tärnad avokado.

5 comments:

TomasR said...

Stackars dig, eller vem det nu är som drabbats av hantverkarna du associerar med köpebullar...

Kul läsning.
Men . kan förklara varför jag finner couscous som oätligt men bulgur som något gott?
Det är ju förfanken samma sak, bara lite olika grovt styckade vetekorn!

Jessika said...

4 300 kr? och det för taskigt utfört jobb
I december när man borde sjunga små piffiga julsånger och köpa lika piffiga julklappar. Tack för allt det, det taffliga jobbet, sura hantverkare och den saftiga räkningen och för att dammsugaren nästan skar av av allt stendamm.

Frk Fleggman said...

Men hugaligen, vilken mardröm. Jag hade gått bananas.

För övrigt lät k-k-bullarna ruggigt goda.

K said...

Jag tycker att du ska skriva ut stenfirmans namn.

Lotta Lundgren said...

Det vill jag helst inte göra. Inte heller vill jag uppmuntra någon att anlita stenhuggerier i Solna-trakten. Det finns inte så många att välja på. Faktum är att det bara finns ett enda.