Monday, December 10, 2007

Vit chicken curry med druvor och kanel-naan

Varje gång jag går på indisk restaurang läser jag noga igenom menyns alla tvåhundra listade maträtter. Varje gång väljer jag något jag är säker på att jag inte beställt förut. Varje gång får jag in exakt samma bruna röra jag åt sist. Och utan undantag får mitt middagssällskap in vad som ser ut och smakar som det jag beställt, trots att han eller hon valt något helt annat ur menyn. Det hela är så mystiskt och magiskt att det kunde varit hämtat ur Tusen och en natt. Eller så finns det bara en indisk maträtt. Nämligen den bruna, feta, goda, kryddstarka rätten med några kött- eller kycklingbitar i. Du vet vilken jag menar. Den här curryn smakar lite annorlunda än den din lokale indier serverar. Känns det konstigt med färska vindruvor, kan du byta ut dem mot gula russin. Vill du festa till det toppar du med rostade cashew och färsk koriander. Känns allt otryggt och främmande kan du alltid komplettera med den på indisk restaurang ofrånkomliga nypan grönsallad som tillsammans med en trött tomatklyfta drunknat i rumstempererad yoghurt.2 stora kycklingfiléer
1 burk kikärter
1 burk kokosmjölk
4 jätterågade matskedar matlagningsyoghurt (10% fett)
3 vitlöksklyftor
1 rotknöl ingefära
2 – 4 torkade och stötta piri-piri
knappt 2 msk kycklingfond
kärnfria vindruvor, färg och mängd efter smak

Skär kycklingen i bitar och bryn snabbt i het olja. Lägg över på fat och ställ åt sidan. Hacka vitlöken fint (ta gärna bort den gröna grodden i mitten av varje klyfta) och fräs i lite olja tillsammans med piri-pirin. Tillsätt kokosmjölken, kycklingfond och de noga avsköljda kikärterna. Låt puttra knappt 10 minuter tills kikärterna mjuknat något. Skala, riv och pressa under tiden saften ur ingefäran (den torra fiberbollen kan du kasta bort).

Tillsätt yoghurten och kycklingen och låt den senare koka klart i såsen (går på en minut). Smaka till sist upp med en liten skvätt färskpressad ingefära i taget – ingefäran ska anas men helst inte dominera för mycket. Tillsätt slutligen druvorna och servera omedelbart med ris.

Kaneldoftande naanbröd, ca 8 st:
2 dl kornmjöl
3 dl dinkelsikt
2 tsk salt
1 tsk kanel
2 msk Dr Oetker jäst- och bakpulvermix (leta borta vid torrjästen)
1 1/2 dl vatten (lite drygt)

Blanda noga alla torra ingredienser. Tillsätt vattnet och knåda till fast deg. Låt jäsa 15 minuter. Dela upp degen i åtta bitar och kavla ut dem till tunna rundlar (tänk tunna som en utkavlad pepparkaksdeg). Slå lite, lite olja i en stekpanna, helst en med Teflon-beläggning, och hetta upp ordentligt. Lägg i en degrundel. Med lite tur börjar degen omedelbart buckla och bubbla sig, och om en kort stund, när den stekta sidan börjar få mörkare fläckar, är det dags att vända. Håll bröden varma i ugnen eller i ett foliepaket.

Tips: Jäser inte brödet upp är degen antingen för tjock eller pannan för sval. Prova igen!

11 comments:

Jessika said...

Har du gjort sån curry som man ska ha mandel i, det är en vit kyckling korma?
Jag tål inte nötter eller stenfrukter så receptet är uteslutet :(

Lotta Lundgren said...

Misströsta inte, det är inga nötter i såsen, bortsett från kokosnöt då. Jag kallar det för vit curry. Ingen korma. Vindruvorna kan du ju alltid strunta i. Eller byta till finskuret päron. Prova. Det är ett fint recept.

Jessika said...

Det där vita korma receptet är visserligen lite som att koka buljong på koknän ;) ;).
Ska prova det här istället.

Lotta Lundgren said...

Gör det! Superlätt och gott.

TomasR said...

Har färsk piri piri i kylskåpet... blir den godare om jag torkar den? Funderar på om jag ändå ska torka den eftersom jag inte har en chans att gör av med den mängd jag råkat skaffa innan de förgås.

Så - en enkel fråga? Hur torkar jag dessa? Hela eller ska man dela dem och ta ur kärnor och väggar först?

Lotta Lundgren said...

Färsk piri-piri är bättre än torkad! Men torkad är bättre än ingen alls. Piri-piri går liksom all färsk chili att frysa, antingen hel eller befriad från frön och hinnor. Packa väl i plast och in i frysen!

TomasR said...

Frysen nästa...

Piri-piri kan bli lite spännande, inte så stor erfarenhet av den tidigare. Den starkaste upplevelsen med denna var när jag i min ungdom smakade på vodka i vilken ett antal hackade piri-piri-frukter fått vila i några dygn...

Som tur var hade vi knäckebröd att tillgå, det enda som lindrade på riktigt.
Riktig partydrink ;)

Lotta Lundgren said...

Den lilla pirin är härlig och farlig.

Att jag drar mig för att använda mig av färsk chili numera beror på att jag har en mycket matlagningsintresserad ettåring som jag då och då tar i med händerna. Den dagen samma par händer nyligen joxat runt med färsk chili, skulle kunna bli en tråkig dag har jag en känsla av.

Så av försiktighetsskäl har jag gått över till torkad chili och chili i flytande form på flaska. Det går det med, även om det inte blir riktigt samma sak. Och jag gör undantag när jag lagar annat än vardagsmat.

chop said...

Älskar ditt lilla kåseri över indiska restauranger. Riktig fullträff och jag blir helt säker på att vi alltid har gått till samma indiska mathak...

Lotta Lundgren said...

Happy India?

Finn said...

Underbart gott. Det blev tisdagens middag (måndagens blev bönpastan). Av alla recept jag lagat från din site så var detta makens favorit. Lagade lite extra så det blir intressant att se vad 3.5 och 1.5 åringarna tycker imorgon. Jag rapporterar tillbaka. /Louise