Monday, October 15, 2007

Savoydolmar på lamm

Jag tror att får i kål tillhör de där fadda rätterna som serverades under förkrigstiden, en ovanligt sorglig period i svensk mathistoria. Nästan inga kryddor utom vitpeppar hade blivit uppfunna ännu, och det enda aromatiska hos det utbud av ljusgrå anrättningar varje normalsvenskt bondehushåll kunde uppbringa var deras mustiga namn; grynvälling, kroppkaka, svartsoppa, fläskpudding och blodpalt. Lite som man idag döper ovanligt glåmiga ungar till Cassandra och Spencer. Och när vi ändå hoppar från det ena till det andra, låt mig presentera dagens rätt som är en hyperförenklad och mycket lättlagad variant av vanliga kåldolmar. Till skillnad från våra förfäders mat är de mycket goda så gör många. Alla går åt.




ca 400 g lammfärs
1 1/2 dl råris (koka riset dagen innan och spara 40 minuter)
1 huvud savoykål
3 vitlöksklyftor
skvätt soja
2 dl matlagningsgrädde (15% fett)
hutt kalvfond
par nypor franska örter
näve färska kantareller (kan uteslutas)

Koka riset (om du inte jobbar med färdigkokt ris, något jag alltså starkt rekommenderar) och låt svalna. Hacka och fräs vitlöksklyftorna i lite olivolja. Knåda ihop ris och lammfärs, blanda i fräst vitlök, soja, franska örter, salt och peppar.

Koka upp någon decimeter vatten i en större kastrull. Skala av 12 – 15 blad från savojkålshuvudet (de yttersta och de innersta kan du strunta i), sänk ner i det kokande vattnet en halv minut, fiska upp och låt svalna. Skär ut en bit, säg tre-fyra centimeter, av den hårda stängeln i mitten av bladets bas så att det blir följsamt och lätt att vika. Lägg en liten flicknäve lammfärs på ett kålblad i taget och vik till snygga knyten. Packa tätt på ugnsfast form och in i ugnen på 175°C, ca 15 minuter.

Rensa och hacka de eventuella kantarellerna grovt, stek i smör, salta, peppra och ställ åt sidan. Smaksätt grädden med en skvätt kalvfond (om du är på ambitiöst humör kan du värma lite av matlagningsgrädden och smälta ner en till två matskedar messmör i, men det tycker jag är överkurs en vanlig måndag), salta och peppra.

Ut med formen, ner med kantarellfräset där det får plats, häll över gräddblandningen och in ugnen, nu på 150°C, ca en halvtimme eller tills såsen reducerats till ungefär halva mängden. Servera med lingon och kokt potatis.

8 comments:

Frk Fleggman said...

Det där låter supersmarrigt och lagom avancerat för mig! Perfekt association där också med glåmiga lilla Cassandra... haha!

Viktoria said...

Å så grönt och fint - ska jag prova!

Johanna said...

FÄRDIGKOKT RIS???

Lotta Lundgren said...

Ja, alltså, ris som är kokat och klart eftersom man gjort sig omaket att koka det kvällen innan. Inte något äckligt ris som man köper i kokt form. Vilket man iofs förleds att tro när man läser receptbeskrivningen. Haha. Then so be it!

Hannele på Hisingen said...

Mums.

Lotta Lundgren said...

Är rätta ordet. Jag tror att jag kommer att presentera en asiatisk variant på den här rätten. Savojbladen är fantastiskt trevliga att packa in saker i, och kålsmaken är mindre framträdande än när man använder vanlig vitkål. Återkommer i ämnet.

elisabeth said...

detta var inte bara supergott utan även kul att tillaga. pyssel och knåp sådär. och vackert blev det också. tack!

Lotta Lundgren said...

Nöjet var helt och hållet på min sida. Tack.