Tuesday, October 16, 2007

Något om matfoto II

Det hjälpte inte att jag alldeles nyss flyttade några meter söder om söder. Jag bor, i likhet med de flesta av den här bloggens läsare, fortfarande strax bredvid polcirkeln och här är det mörkt. Särskilt mörkt är det när jag är klar med maten och skall plåta av den. Då är klockan nämligen halv sex och solen har redan hunnit plumsa ner bakom horisonten för att dra vidare västerut. Kvar i mörkret står jag med en tallrik ditten eller datten. I bakgrunden undrar mannen om jag har någonting emot att han börjar äta innan hans middag kallnar, stelnar och dör.Man kan väl tända lampan i taket, invänder kanske någon. Det stämmer bra det, förutsatt att man inte har någonting emot gult och grynigt matfoto med långa skuggor i. Vill man att maten skall se ännu konstigare ut, platt och livlös och med förvridna färger och hårda svarta kanter, kan man rentav ta bilden med blixt.

Eller så kan man svära lite för sig själv och konstatera att det tydligen inte blir någon bild och därmed inget nytt inlägg på bloggen. Det är bara att välja. Personligen brukar jag slå till på det senare.

Du skall veta att jag jobbar på någon form av lösning på detta problem. Tills jag vet hur jag skall bära mig åt hoppas jag på lite tålamod vad gäller inläggsfrekvensen. Tack.

13 comments:

Anton said...

Hej! Oj, vad jobbigt att inte få fotona rätt! Här är några tips om bättre lycka:

a) använd stativ(eller luta kameran mot något) och lång slutartid!
b)laga mat tidigare på dagen!
c) börja fota din lunchlåda!
c) ha frukostspecial resten av vinterhalvåret!

Lotta Lundgren said...

Haha, tack snälla Anton. Jag tar med mig dina kloka inspel i min kamp mot mörkret.

Tomas said...

Eller gå till närmsta fotohandlare och använd en mindre förmögenhet på att skaffa bra lampor och skärmar. Fast då kommer väl mannen undra varför du har paraplyer i köket när ni ska äta.

Lång slutartid ger brus på moderna digitala kameror och ljuset blir inte riktigt rätt ändå.

Jag måste säga att dina bilder brukar vara riktigt bra. Har alltid trott att de flesta matbilderna i böcker och liknande är av gammal mat insvept i gelatin eller liknande, dvs inget som någon skulle kunna tänka sig att äta.

Kanske jag har haft delvis fel ivartfall.

Lotta Lundgren said...

Tack Tomas! Ibland får jag till det, ibland inte, och nästan alltid beror det på ljuset. Indirekt eftermiddagsljus ger finast bilder med lite blå ton. Jag köpte nyligen en proffslampa med dagsljusfilter. Slår jag ljuset i en vit skärm eller vägg får jag ett acceptabelt resultat förutsatt att jag kan blanda med vanligt dagsljus. Men bara då. Och oss emellan ÄR det ju lite krångligt att rigga en plåtning samtidigt som man står och steker och joxar och försöker få alla att sätta sig. Men jag jobbar på det. Tack.

Pysseliten said...

Hej,
min man är också tokig i mat OCH att fotografera! Häromdagen sa han att han skulle skära upp en vit plastdunk att ha som ljuslåda för att fota typ mat i. Kanske något du också kan prova.
/Ulrika

Viktoria Schiöler said...

Har inget råd, men känner väl till problemet! Mina bilder börjar bli genomusla framåt hösten och sedan hela långa vintern.

Får testa det billiga tipset med den vita plastdunken, tror jag...

Ulrika said...

Hej Lotta! Vi var på samma juryträff idag, men jag fick aldrig tillfälle (mesade ur) och säga att du är min bloggidol.
Så jag säger det så här istället.

Magnus said...

Vad har du för kamerautrustning? Som andra har antytt går det ju att med hyggligt enkla medel göra något åt situationen. Det som krävs är att du har en kamera som kan hantera en extern blixt (d.v.s. en systemkamera eller en något mer avancerad kompaktkamera). Det enklaste är att skaffa en blixt som går att vinkla och sedan slå den mot taket istället för direkt mot motivet. Ännu bättre är en ljuslåda, vilket som sagt kan byggas av en plastdunk.

Lotta Lundgren said...

Ulrika din rackare! Det var verkligen roligt att höra! Och från så flott håll. Tack, tack.

Magnus, min vän. Jag har en liten kompaktkamera från Panasonic med Leica-optik. Den har inbyggd blixt som inte går att vinkla.

Den där ljuslådan låter faktiskt mer och mer intressant. Kan man använda den som reflektor och slå ljus i utifrån? Jag har ju som sagt en lampa med rätt bra kräm i.

E said...

Meh, dina bilder är ju de snyggaste jag vet! Jag fattar inte hur du bär dig åt.

Och jag gjorde din köttfärssås härom dan. Den var toppen! Fast Telefonplans Vivo hade ingen kycklinglever, så jag fick ta en nötdito istället. Det gick så bra så. Och fonden kommer jag ha i allt möjligt hädanefter.

Lotta Lundgren said...

E, du är en raring. Jag är en klåpare, men jag är en ambitiös klåpare. Dessutom är mat rätt lättplåtad. Den rör inte på sig. Den gör inga konstiga miner. Den ångar ner linsen ibland men herregud, vem gör inte det?

Nu har jag pratat med Bisse Bengtson som föreslog att jag skulle spänna upp ett ark vitt smörpapper mellan två stolsryggar och slå ljuset genom pappret. Bäst resultat får man tydligen med två lampor men i värsta fall kan man ställa upp en bit vit kartong på motstående sida. Inte dagsljus-fint. Men nästan. Jag får väl prova det i helgen.

Hälsningar,
om jag var din Macgyver

Jessika said...

Jag håller med e! Du tar ju jättefina bilder!!
Mina bilder ser alltid hemkunskapsboksaktiga ut om vi ens kommer så långt.
Men finns det inte ganska små skärmar plus hyfsade lampor så att man kan få till ljuset eg. man behöver inte betala en förmögenhet.

Jag håller på med blommor som ska ha extraljus under vintern. Värstingljuset kostar 3500 kr. För blommor? Tror inte det. Så vanliga blomsterglödlampor och - håll andan - lysrör. Så du kan säkert lösa fotoproblemet billigt. Du kan kanske fråga i ett fotografiforum.

annamaria said...

Jag kan bara instämma...stackars våra män (eller)?! Har också insett att en bättre kamera vore att fördra...