Thursday, October 18, 2007

Pasta romanesco med ruccolapesto och bacon

Romanesco är en blandras mellan broccoli och blomkål. Man brukar säga att blandraser blir mer intelligenta än sina renrasiga anfädrer. Det gäller inte för romanescon som är snygg som synden, men, om inte dum, så åtminstone aningen mer förutsägbar än vad som är riktigt klädsamt. Även om man bara är en kålsort. Den smakar till exempel precis som man kan förvänta sig, det vill säga som en blandning mellan broccoli och blomkål. Om du kokar den för länge tappar den både färg och konsistens. Om du kokar den i flera timmar och drar på köksfläkten på högsta fräs börjar det lukta otrevligt inne hos både dig och grannen. Gör inte det. Tio till tjugo sekunder räcker. Då är smaken som mildast och konsistensen perfekt.1 litet huvud romanesco
1 paket ruccola
1 vitlöksklyfta
1 paket bacon (vegetarianer kör hyvlad parmesan)
2 äggulor (vegetarianer hoppar över)
klick mjukt smör eller fjutt olivolja

Skölj ruccolan och förvandla till sås i din mixer tillsammans med den krossade vitlökssklyftan, smöret eller olivoljan, äggulorna, salt och lite peppar. Skär baconet i mindre bitar och stek knaprigt på låg värme. Koka pastan klar i rejält med välsaltat vatten, skär ner romanescon i små buketter, låt koka med pastan tio till tjugo sekunder och slå därefter bort vattnet. Blanda pasta och romanesco med ruccolapeston. Upp på tallrikar och pynta lite snyggt med baconet.

9 comments:

Johanna said...

Var tvungen att skapa ett konto till slut, delvis för att det inte ska falla på platsbristen när blogglusten smyger sig fram, men också för att kunna kommentera här. Dina inlägg tränar verkligen mina måbramuskler. Tack som tusan.

Lotta Lundgren said...

Det är jag som skall tacka. Tack tack!

Anna ser dej said...

Åhå, det är det som är romanescons inneboende natur! Jag har inspirerats av dig att prenumerera på Årstiden-lådorna och för några veckor sen fick jag en romanesco.

Visste inte vad jag skulle göra med den så jag åt den olagad i sallad (det gick bra) och ugnsbakad med rotfrukter (då smakade den brysselkål och inget ont om brysselkålen, men det är inte så gott till grillat kycklingbröst).

Min slutsats blev att romanescon var snyggare en god, men jag ska helt enkelt ge den en ny chans!

Lotta Lundgren said...

Jag är fruktansvärt mallig över att ha fått någon att börja prenumerera på Årstiderna. Det är fantastiskt fina saker i dom där lådorna men man blir tvungen att utmana sig själv litegrann. I fredags hade dom ju t ex skickat med ett stort rödkålshuvud. Jag vet inte riktigt vad jag skall göra med det men det lär jag ju få klura ut under veckan som kommer.

Jag tror att din romanesco fick lite mer tid i ugnen än vad den klarade av. Sånt händer i de bästa familjer.

smul said...

åh jag gör rödkål á la amidas kolgrill på folkungagatan, ungefär och strimlar ner och fräser med vitlök och andra grönsaker. Säkert kan man göra annat piffigare men ur min synpunkt (den lates) är det gott nog :)

Ms Garbo said...

Äggulorna gissar jag att man kör i ungefär som i Pasta al carbonara?

:)

Lotta Lundgren said...

Ungefär så. Ruccolapeston tjocknar lite när man blandar den med den varma pastan.

aliquis said...

Uhm, nog för att vegetarian borde betyda en som bara äter vegetabilier, dvs vegetariskt, men i den stora massans ögon så är ju en vegetarian en lakto-ovo-vegetarian, dvs en som äter både ägg och mjölk. En och annan idiot kallar sig ju vegetarian trots att personen i fråga äter fisk, fågel och skaldjur men det hör ju inte hit då personen i fråga inte är vegetarian på något vis.

Hur som, att förutsätta att vegetarianer skulle behöva ta bort ägget men att det är ok att ersätta bacon med ost verkar ju lite sådär? Speciellt då den mest osten görs med löpe utvunnen ifrån slaktade kalvars magar. Inte särskilt vegetariskt någonstans.


Inte direkt tänkt som kritik utan mest bara som upplysning, dvs:

Vegetarian: Äter inte djur.
Fruktarian: Vegan som inte äter själva växten.
Vegan: Äter inget ifrån djurriket.
Vegetariskt: Fritt från animaliska produkter. Idioterna som säljer "vegetarisk pizza" och liknande förstår det dock inte.
Lakto-vegetarian: Dricker därtill mjölk.
Ovo-vegetarian: Äter även ägg.
Lakto-ovo-vegetarian: Se ovan.
Semi-/demivegetarian eller person som kallar sig vegetarian trots att den äter djur: Idiot.

blaskagg said...

Tack för detta recept!