Tuesday, September 9, 2008

Lamm- och valnötsbiffar med tomatsås och fetabakade grönsaker

Skördetid. Smaka på det ordet! Är det inte ett ord som tigger om att få dra på sig sin ulligaste tröja och längsta kjol och klampa omkring i naturen tills kinderna glöder? Plocka med sig fallfrukt och mossa och gamla grenar att arrangera i lerkrus när man kommer hem. Köra på en fågel och begrava den. Tända upp i vedspisen och sörpla te ur en kopp som man håller om med båda händer medan blicken förlorar sig i fjärran. Skördetid. Någonstans vid en sjö. Men nu tycker jag att vi pratar om någonting trevligare och äter upp våra grönsaker istället. Broccolin också.


Till 4 personer:
400 g lammfärs
75 g valnötter
1 dl matlagningsyoghurt eller Kesella (10% fett)
1/2 dl skorpmjöl
1 msk oxfond
1 msk kinesisk soja

2 morötter
1 stånd broccoli
1 stånd fänkål
2 tomater (kan uteslutas)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 paket (200 g) fetaost, helst Mevgal

2 vitlöksklyftor
1 burk tomat, gärna Mutti
1 tsk honung
1 tsk balsamvinäger
salt och nymalen svartpeppar


Eftersom grönsakerna tar längst tid så börjar vi med dem: Skala morötterna, klyv på längden och tvären ett par gånger. Skär ner broccolin i små buketter. Dela tomaterna. Finhacka vitlöken och blanda med ett par matskedar olivolja och en nypa salt. Placera grönsakerna i ugnsfast form eller långpanna, och ringla över eller pensla på oljan och toppa med smulad fetaost. In i ugnen på 200° C, ca 30 minuter.

Blanda skorpmjöl och matlagningsyoghurt/Kesella och låt svälla ett par minuter. Rosta valnötterna hårt i torr stekpanna och kör därefter till ganska finkornig massa i mixer. Rör ihop yoghurtblandningen med valnötter och övriga ingredienser, och dra över några varv med pepparkvarnen. Rör noga och länge så håller biffarna ihop bättre när de steks. Forma smeten till små biffar och stek i olivolja eller smör.

Finhacka och fräs vitlöken i lite olivolja men utan att den bränns. Tillsätt tomater, honung, balsamvinäger och smaka upp med salt och peppar. Låt puttra ett par minuter. Servera med biffarna och grönsaker.

8 comments:

Jessica said...

Fetaost... jag älskar fetaost, för tillfället äter jag det på allt.

Kvartsliv said...

Mmm! Visserligen är ju lammfärs både nyttigare och bättre för miljön, men när de sista studiemedelslantarna skramlar i portmonnän brukar jag göra falska lammfärsbiffar genom att smula ner feta eller chèvre och lite timjan i nötfärsen...

Ank said...

Dina recept är förstås oftast glimrande och rätt in i min vedbod, men det som slår mig ännu hårdare är hur FRUKTANSVÄRT bra du skriver. Roliga människa.
Hej

Lotta Lundgren said...

Tack raring! Jag har tränat på betald arbetstid vet du.

Ank said...

Ja ja ja.... Den pennan var nog vass redan innan du fick betalt för att använda den. Eventuellt har den feta lönen gjort dig lite mindre tung i den (pennan alltså).

malber said...

Råkade ramla in på din blogg, och har nu "tjuvläst" i ett par veckor. Recepten funkar bra även på stor familj med barn mellan 4 och 13, får bara öka mängden något!Sååå bra! Ingår numera i dagens måsten... Tackar!

cec said...

aaaaaaw så jäkla bra skrivet så jag blir grön av avund! eller bara glad , kanske!

bästa hälsningar
cia

web design company said...

Råkade ramla in på din blogg, och har nu "tjuvläst" i ett par veckor.