Monday, September 8, 2008

Kycklingdaal med blodgrape, kardemumma och morotssallad

Föreståndaren är tidig idag. Han skjuter igen dörren bakom sig utan att tända i taket och lyssnar till frysarnas hummande. Låter armarna hänga tunga och slappa medan han letar efter den röda punkten inom sig. Gnistan. Hittar den. Koncentrerar sig och låter den växa till bultande vansinne. Det första slaget träffar i en trave grapefrukt. Tungt och hårt. Fortsätter slå. Grapefrukt, apelsiner, gröna druvor. Krossa, mosa. Plommon, nektariner, äpplen. Armarna trötta nu. Clementiner, citroner, päron. Stillnar. Andas. Ett litet leende när han plockar upp frukt som rasat ner på golvet och lägger tillbaka. Om mindre än två timmar kommer de första kunderna. Välkommen till Coop Gröndal.Daal:
2 kycklingfiléer (kan uteslutas)
3 dl torkade gula linser
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
1 msk kardemummakärnor
1/2 msk gurkmeja
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk honung
1 blodgrape

Morotssallad:
3 morötter (gärna olikfärgade)
1 msk olivolja
1/2 citron
1/2 tsk kanel, malen
1 tsk socker eller flytande honung

Rosta kardemumman i torr stekpanna tills det ryker lite om den. Stöt i mortel eller kör i kaffekvarnen. Skala och klyfta löken. Hacka vitlöken fint. Ansa kycklingfiléerna och skär ner i mindre bitar. Koka linserna i generöst med vatten exakt 9 minuter och slå därefter bort kokvattnet genom en sil. Skär bort skal och allt det bittra vita från grapen och skär därefter ut fina klyftor (lite spill får du räkna med).

Slå lite olja i en stekpanna, bryn kycklingbitarna på alla sidor, ta från värmen och ställ åt sidan. Ta fram en gryta och fräs löken i lite olivolja och på medelvärme, ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut. Tillsätt kokosmjölk, kardemumma, gurkmeja, grönsaksbuljong, honung och linserna. Låt puttra ihop och smaka av med salt, aningen peppar och kanske några droppar citronjuice. Tillsätt kycklingen och låt puttra med en minut eller två innan servering.

Skala och riv morötterna fint eller gör långa remsor med potatisskalare. Rör ut honungen i pressad citron, tillsätt kanel och vispa ihop med olivoljan.

Servera grytan med salladen och den klyftade blodgrapen.

16 comments:

maria said...

åh, du är så härlig och bra! varje gång jag åker förbi coop gröndal funderar jag på om jag skall våga mig in. varje gång kommer jag fram till en nekande slutsats; jag vågar inte...!

Annette said...

Ah, vilken dramatik! Du borde skriva deckare, brutalt roliga deckare om matbrott.

Man kanske skulle ta och vallfärda till Coop Gröndal på nästa Sverigesemester...

Lotta Lundgren said...

Haha. Ja kom hit och förfasas! Jag håller er i handen.

Bittan said...

Men flugorna trivs där i alla fall!

Lotta Lundgren said...

Det är flugorna ensamma om.

Anna said...

I could die for less. Och den där lammgrytan alltså... jag har aldrig sett mina kompisar slicka benmärg på det där sättet.

Lotta Lundgren said...

Lammgrytan är något av det godaste jag gjort. Heja dig som vågade testa!

Lotta Lundgren said...

Och så vill jag tillägga att den här kycklinggrytan är någonting utöver det vanliga, förutsatt att man gillar linser. Jättegoda smaker och väldigt enkelt att göra. Prova den.

Helena said...

Din inledning var så sjukt rolig! Befinner mej på biblioteket, så jag fick försöka hålla inne ett frustande gapskratt!

Oskar said...

Hahahaaaaaa!

För övrigt anser jag att "slicka benmärg" är ett mycket suggestivt uttryck.

Ellamamman said...

Burr, och jag som precis skrivit kontrakt på en ny lgh i Gröndal. Undrar om Coop Gröndal kan vara en anledning till att dra sig ur?

Ellamamman said...

...jag menar LEGITIM anledning... Coop i sig är ett skäl så gott som något...

Lotta Lundgren said...

Kära Ellamamma. Jag håller på med en namninsamling mot Coop Gröndal. Flytta hit och skriv på istället.

Åsa Gbg said...

Undrar om föreståndaren är släkt med föreståndaren Coop Eriksberg i Göteborg??
Skrattar alltid gott när jag läser din blogg!

P. said...

Jag hittade inga gula linser så det blev röda. Men ja, fantastiskt gott! Och då ska tilläggas att jag inte haft ett gott öga till linser sen jag för femton år besökte en Hare Krishna-restaurang och med total smaklös sörja i munhålan så att säga avskräcktes. Tack för receptet!

Anonymous said...

情趣用品,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,色情,成人影片,色情影片,免費A片

情趣用品,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊

情趣用品,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影

A片,aio,av女優,av,av片,aio交友愛情館,ut聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,視訊聊天室,080苗栗人聊天室,上班族聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,一夜情聊天室,情色聊天室,情色視訊,美女視訊,辣妹視訊,視訊交友網,免費視訊聊天,視訊,免費視訊,美女交友,成人交友,聊天室交友,微風論壇,微風成人,sex,成人,情色,情色貼圖,色情,微風,聊天室尋夢園,交友,視訊交友,視訊聊天,視訊辣妹,一夜情

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣

情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室

情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,A片,A片,情色,情色

情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影