Tuesday, September 16, 2008

Älggulasch med bulgur

Älgen är ett stort, magert och dystert djur som lever på att gnaga barken av träd, beta mossa och lavar från berg och stånga kottar ur gran – en diet som sätter sin egen och alldeles speciella prägel på det mörka köttet. I den här rätten kolliderade ett halvt kilo älgfärs med ett sällskap morötter, en bit ingefära, några paprikor och en ekologisk apelsin. Ingen vacker syn men väldigt gott med bulgur och gräddfil.500 g älgfärs (eller lammfärs om det kniper)
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 gröna paprikor
1 burk körsbärstomater + samma mängd vatten
2 dl rödvin
1 msk vilt- eller oxfond
1 msk mörk kinesisk soja
1 msk honung
knivsudd cayennepeppar
salt och peppar

3 morötter
1 ekologisk apelsin
1 tumme ingefära

Till servering:
3 dl bulgur
gräddfil
hackad persilja

Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs genomskinliga i olivolja på lite lägre temperatur och tillsätt därefter färsen. Rör hela tiden i färsen (eftersom den är ganska mager klumpar den gärna ihop sig) och fräs på tills allt är genomstekt.

Tillsätt vin, tomat, fond, soja, honung, cayenne och låt puttra ihop några minuter. Koka under tiden bulgurn i dubbla mängden saltat vatten. Smaka upp gulaschen med salt, peppar och kanske en skvätt vinäger för extra syra. Tärna och tillsätt paprikan.

Skala och riv morötter och ingefära fint. Tvätta och raspa av det yttersta orangea från apelsinen, pressa ur saften och blanda skal och saft med morot och ingefära.

Servera gulaschen med bulgur, morotstopping och gräddfil.

6 comments:

Jessika said...

Jag noterar att du har gömt allt det ovackra under en hel hög med veggisar :).

Lotta Lundgren said...

Man får inte vara dum.

Jessika said...

Köttgrytor överlag är inte direkt fotogeniska.

Frk Fleggman said...

Åh tack snälla för detta recept, vi har snart frysen full av älg och mina gamla vanliga älgrecept börjar kännas uttjatade!

Tovisen said...

Underbart namn på din blogg! F-n, du hann före ;) Goa recept verkar det vara, o fina bilder. Gott Nytt!

Zäta said...

ett litet tips om man irriterar sig på att färsen klumpar ihop sig, rör med en ballongvisp. Det är lättare att finfördela färsen då.

// Håkan