Cypern hade alltsedan tidigt 1700-tal haft vissa exportframgångar med olika typer av salta och gnisslande produkter, främst inom området sjöfart, men det stora internationella genombrottet kom med den salta och gnisslande halloumin, den ost som traditionellt görs på fårmjölk och måste grillas för att komma till sin rätt.
1 paket halloumi (250 g)
1/2 dl solroskärnor
en eller flera sorters grönsak, exempelvis zucchini, aubergine, purjolök, tomat, paprika - eller svamp
flingsalt
fullkornsspaghetti, t ex Änglamarks
Man måste prova det här receptet för att begripa hur bra det är. Så gör det. Börja med att rosta solroskärnorna: lite olivolja i stekpanna, i med kärnorna och en nypa flingsalt. Rosta tills solroskärnorna tagit lite färg, ta därefter från värmen och ställ åt sidan. Skiva grönsakerna. Pensla din stek- eller grillpanna med lite, lite olivolja och lägg i grönsakerna. När grönsakerna börjar ta färg, skyffla dem åt sidan och lägg i halloumin skuren i knappt centimetertjocka skivor. Stek/grilla tills osten börjar smälta i kanterna. Blanda halloumi och grönsaker med nykokt spaghetti och solroskärnor. Dra över några varv med pepparkvarnen och servera.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
Förstår inte storheten med halloumin, men jag kanske gör det fel?
Just uppätet - väldans gott.
Oj, nu blev jag väldigt väldigt hungrig..
Alskar halloumi och alla andra ingredienser i detta recept men tyckte det blev lite val torrt. Kanske en matsked creme fraiche i? Vad tycker du?
Jag tycker att det är gott med lite torrare pastatillbehör ibland. Som kontrast till alla vanliga pastasåser. Fast jag minns den här rätten som ganska juicy ändå. Det blev lite oljigt och gott av fröna och grönsakerna var saftiga i sig. Men jag hade kanske tur?
Jag testade detta idag och kramade en halv citron över zucchini, halloumi och fräst rödlök. Det blev väldigt bra! Fint mot det lite oljiga.
Tack Lotta för inspirationen!
Naturligtvis. Tack själv!
Post a Comment