Wednesday, August 13, 2008

Rostade grönsaker med timjan, vitlök och bacon

Blev påsprungen av Johan Staël von Holstein häromdagen. Han kom smattrande trottoaren fram på tunna sulor och talade i tungor in i sitt headset. "Så du har börjat jobba?", sa jag. "Tvärtom, jag har semester! Går här och bara latar mig hela dagarna! Om folk bara visste hur förslappad jag blivit!", skrek han och himlade med ögonen innan han fortsatte: "Till exempel har jag en idé som skulle göra köttfärs av Google, Facebook och hela jävla skiten, men jag orkar inte ta itu med den bara. Or-r-rkar inte! Så slö är jag!"
Det här receptet har jag hittat på speciellt för Johan och alla ni andra som saknar ork att röra i kastrullerna. Håll till godo.2 paket bacon
2 vitlöksklyftor
2 potatisar
1 morot
1 palsternacka
1 knippe färsklök eller purjolök
1 majskolv
1 stånd broccoli eller fänkål
1/4 huvud vit- eller spetskål
näve körsbärstomater
nypa timjan

Potatisen tar alltid längst tid på sig, så skär den i tunnare klyftor än de andra rotfrukterna. Skär övriga grönsaker i grova bitar och klyv tomaterna. Sprid ut på bakplåtspappersklädd långpanna. Riv eller pressa vitlöken och blanda med timjan och 2 msk olivolja. Ringla oljan över grönsakerna och blanda runt så att olja och vitlök sprids skapligt jämt. Strö över ett par nypor flingsalt och toppa med bacon i långa remsor. Rosta i ugn (har du varmluftsugn använder du den funktionen) på låg värme, ca 160°C, tills potatisen mjuknat. Under tiden, läs gärna detta.

2 comments:

Jorma said...

Bacon, majskolv och körsbärstomater - du är helt klart något på spåret där.

Får mig att tänka på Elvis Presley och Dolly Parton.

Ihop med en kyckling kunde det bli den perfekta måltiden.

Fast jag kan inte riktigt tänka på mat, jag luktar kräfta och har frysen fylld med rens och borde nog sova :)

Lotta Lundgren said...

Framför allt är det så lättlagat att man klarar av det i direkt anslutning till kräftskiva!