1 hel kyckling, helst ekologisk + mörk kinesisk soja
1 stånd broccoli
1/4 vitkålshuvud
1 liten zucchini
2 röda knipplökar
1 lime
2 msk japansk soja
2 msk vatten
1 msk sesamolja
1 tsk socker
handfull hasselnötter (kan uteslutas)
Pensla hela kycklingen med kinesisk soja och skär några djupa snitt i låren ända in till benet (detta gör du för att kompensera att det fetare lårköttet kräver längre tillagningstid än det magra bröstköttet). Sätt ugnen på 160°C, placera kycklingen i en så liten ugnsfast form som möjligt och in i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.
Stava zucchinin, klyfta löken, skär vitkålen i grova bitar och skär ner broccolin i buketter. Lägg grönsakerna i ännu en ugnsfast form, pensla med olivolja och sätt in i ugnen när ungefär 30 minuter av kycklingens tillagningstid återstår.
Rosta nötterna hela i torr panna tills skinnen spricker. Gnid nötterna i en handduk så att skinnen lossnar helt. Hacka nötterna grovt. Blanda japansk soja, vatten, sesamolja, socker och pressad lime, och värm i en liten kastrull tills blandningen nästan börjar koka. Vänd de rostade grönsakerna i dressingen, toppa med nötterna och servera med den grillade kycklingen.
Överkurs:
När måltiden är över – samla ihop alla avgnagda ben och kycklingskrovet, lägg i stor kastrull och häll på vatten så att det täcks. Låt puttra i ett par timmar. Sila buljongen, låt svalna och förvara i kylen. När fettet stelnat som ett lager överst, skrapa bort det med en sked och kasta bort. Använd den géleaktiga buljongen som bas eller smakförhöjare i grytor, såser och soppor.
6 comments:
Hur länge håller sig buljongen i kylen?
En vecka ska den klara.
Bara soja alltså? *feg*
Nej och åter nej - tid kan aldrig spenderas! /Vän av oordning
Lotta!
You are hot!
Vill du bli min hemmefru?
Lotta!
You are hot!
Vill du bli min hemmefru?
Post a Comment