Monday, August 11, 2008

Indiska köttbullar och lena linser

Skillnaden mellan den svenska köttbullen och den indiska köttbullen går kusligt nog hand i hand med skillnaden mellan den svenska civilingenjören och den indiska civilingenjören. De konkurrerar om samma jobb. Men den indiska civilingenjören doftar lite skojigare och vill så mycket mer.



Indiska köttbullar:
400 g lammfärs
1 burk Kesella (10% fett)
1/2 dl ströbröd
1 grön paprika
1 gul lök
1 msk kinesisk soja
1 msk spiskummin

Linser:
3 dl torkade röda linser eller 2 tetror färdigkokta
1 burk kokosmjölk
1 burk hela tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 piri-piri, torkad
färsk mynta

Blanda ströbröd och Kesella och låt stå ca 10 minuter. Skala och riv löken. Tärna paprikan mycket fint. Blanda med övriga köttbulleingredienser och rör väl, gärna några minuter, så att allt blandas. Blöt händerna och trilla små fina bollar. Stek i smör.

Om du använder torkade linser, koka dem inte enligt anvisning på förpackningen. Koka dem istället i betydligt mycket mer vatten, på så låg värme att det bara rör sig lite på ytan. Kolla konsistensen då och då, och ta dem från värmen och slå bort vattnet i en sil innan de hinner mjukna helt. Låt rinna av ordentligt. Hacka löken fint och vitlöken finare och fräs länge i olivolja och på låg temperatur. Mosa de hela tomaterna i handen och tillsätt tillsammans med tomatjuicen. Tillsätt därefter kokosmjölken, stött piri-piri och smaka av med salt och peppar. Låt puttra ihop utan lock, ca 15 minuter. Tillsätt därefter linserna. Servera med köttbullarna och toppa med färsk mynta.

3 comments:

Anna said...

Oh god, så gott! Det blir till att laga de viljestarka bullarna i veckan.

elisabeth said...

detta blev ju riktigt gott, om än lite mesigt i min version. och jag lyckades förstås överkoka linserna. i bland undrar jag om röda linser ska kokas ALLS!... ska testa med lite mera sting nån gång, måste säga att detta var en perfekt upphottad vardagsrätt. som köttbullar och makaroner fast gott! tack för det.

Lotta Lundgren said...

Elisabeth. Vad skönt att höra att jag inte är den enda som glömmer mina linser på spisen. Och vad roligt att du gillade! Brassa på med lite mer chili och kanske några droppar pressad citron nästa gång.