Sunday, August 24, 2008

Grillad kyckling och grönsaker med rostade hasselnötter och sesamdressing

Det skulle dröja ända till 1987 innan våra föräldrar äntligen skaffade färg-tv. Åren dessförinnan drillade oss barn i konsten att själva söka upp audiovisuell underhållning där sådan bjöds. Inte sällan brukade jag tillbringa mina fredagskvällar i Konsum-charken för att titta på grillkyckling. Bakom en fettbestänkt och gultonad glasruta roterade kyckling på spett, varv på varv, tills skinnen glittrade och glödde av kycklingflott och rostad grillkrydda. Det var ett skådespel vackrare än solnedgången, mer stämningsfullt än brasan i öppna spisen. Faktum är att grillad kyckling än idag överträffar mycket av vad som visas på tv. Speciellt om man zappar bort den irriterande potatisalladen.



1 hel kyckling, helst ekologisk + mörk kinesisk soja
1 stånd broccoli
1/4 vitkålshuvud
1 liten zucchini
2 röda knipplökar
1 lime
2 msk japansk soja
2 msk vatten
1 msk sesamolja
1 tsk socker
handfull hasselnötter (kan uteslutas)


Pensla hela kycklingen med kinesisk soja och skär några djupa snitt i låren ända in till benet (detta gör du för att kompensera att det fetare lårköttet kräver längre tillagningstid än det magra bröstköttet). Sätt ugnen på 160°C, placera kycklingen i en så liten ugnsfast form som möjligt och in i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.

Stava zucchinin, klyfta löken, skär vitkålen i grova bitar och skär ner broccolin i buketter. Lägg grönsakerna i ännu en ugnsfast form, pensla med olivolja och sätt in i ugnen när ungefär 30 minuter av kycklingens tillagningstid återstår.

Rosta nötterna hela i torr panna tills skinnen spricker. Gnid nötterna i en handduk så att skinnen lossnar helt. Hacka nötterna grovt. Blanda japansk soja, vatten, sesamolja, socker och pressad lime, och värm i en liten kastrull tills blandningen nästan börjar koka. Vänd de rostade grönsakerna i dressingen, toppa med nötterna och servera med den grillade kycklingen.

Överkurs:
När måltiden är över – samla ihop alla avgnagda ben och kycklingskrovet, lägg i stor kastrull och häll på vatten så att det täcks. Låt puttra i ett par timmar. Sila buljongen, låt svalna och förvara i kylen. När fettet stelnat som ett lager överst, skrapa bort det med en sked och kasta bort. Använd den géleaktiga buljongen som bas eller smakförhöjare i grytor, såser och soppor.

6 comments:

Petra said...

Hur länge håller sig buljongen i kylen?

Lotta Lundgren said...

En vecka ska den klara.

bani said...

Bara soja alltså? *feg*

Cirkux said...

Nej och åter nej - tid kan aldrig spenderas! /Vän av oordning

Unknown said...

Lotta!
You are hot!
Vill du bli min hemmefru?

Unknown said...

Lotta!
You are hot!
Vill du bli min hemmefru?