Friday, June 27, 2008

Indisk två-grytor-i-en

Ska precis försöka återskapa linsgrytan respektive lammgrytan som den finsk-indiske svågern lagade när han var på besök för någon vecka sedan, när jag av en ren händelse råkar tänka på Lars Lagerbäck. Varvid kraften och viljan att göra något extraordinärt formligen rinner ur mig och ner på köksgolvet. Plötsligt ersätts lusten att laga mat med sömnig förvirring och en önskan att få det hela överstökat så att jag bara kan få lägga mig under en liten filt och myselimysa med fötterna i högt läge. "Varför göra två grytor när man kan röra ner allt i en?", tänker jag. Och sen gör jag det. En gryta istället för två. Resultatet är förstås inte i närheten av svågerns märkvärdiga dubbelgrytor men duger gott för mig och Lars.



400 g lammfärs
2 burkar/tetror röda linser
1 burk körsbärstomater, helst Mutti
1 burk kokosmjölk
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong, förslagsvis Biofood
1 röd chilifrukt
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
2 tsk kardemumma
2 tsk honung
1 citron
1 kruka koriander (Lars lurade mig att köpa persilja istället men det var fel)

Hacka vitlöken fint och fräs i generöst med olja i en stor gryta. Sänk värmen och tillsätt spiskummin, gurkmeja och kardemumma. Låt fräsa någon minut och fortsätt med att steka löken genomskinlig på låg värme. Tillsätt så småningom lammfärs och fräs tills köttet är genomstekt. Tillsätt tomater, buljongtärning, honung, kokosmjölk, avspolade linser och så mycket chili du tycker är lagom. Smaka upp med salt, peppar och pressad citron. Servera med färsk koriander (eller mynta om du hellre vill) och tjock matlagningsyoghurt om du gjort grytan mycket het.

5 comments:

Anonymous said...

Jag har Köksskolan hemma och tycker att din blogg är såååå bra *fjäsk fjäsk*
Så ibland tipsar jag folk om dig.
Bra va ;)

Lotta Lundgren said...

Martina! Du är en bra människa och du gör det rätta!

Unknown said...

Mmmm, gjorde den här rätten igår, underbar!

Vera said...

Underbar liknelse!

Finn said...

Detta var en av mina absoluta davoriter av alla de många, många recept jag lagat från din blog. Skippade chillin helt eftersom jag gjorde dubbelsats så jag kunde frysa portioner till sonen till skolan. Man vet aldrig om han är på krydd humör eller ej. Om jag känner din svåger rätt så var hans version mkt kryddstark! Jag är den mesige i familjen. Hehe. -L