Sunday, June 29, 2008

Grillade lammkotletter och melontaboulle

Lammfärs säljs vanligtvis i vakumförslutna paket om 400 gram. Jag antar att någon räknenisse i dagligvarusvängen klurat ut att just 400 gram är den mängd lammfärs en genomsnittlig familj knökar i sig per måltid. Gott så. Lammkotletter säljs vanligtvis i vakumförslutna paket om tre (3) st. Jag antar att en liknande matematisk process som den med färsen föregått detta beslut, men kan inte låta bli att fundera hur man i fallet med kotletterna räknat. Antalet tre lammkotletter per paket skulle t ex kunna förklaras med att man räknat på en familj där alla är i dockstorlek. Eller en familj där alla utom en fruktansvärt utstött familjemedlem är vegetarianer. Tre kotletter blir knappt en (1) kotlett per person i vår familj. Är det tänkt att jag ska bli mätt på en köttbit stor som en femkrona? Eller tänker man sig att jag måste äta allt fett också? Och benet i mitten, hur gör jag med det? Hallå dagligvarubranschen! Hur tänker ni här? Jag vill ha ett svar och jag vill ha det nu!
lämpligt antal lammkotletter
3 port cous-cous
1 mogen melon
1 ask rucola
1 skiva chèvre
1 kruka mynta
2 tsk flytande honung
1/2 citron
olivolja

Koka cous-cousen enligt anvisningen på föpackningen. Klyv, kärna ur, skär skalet av och tärna melonen. Strimla myntan. Smula chèvren. Rör ihop pressad citron, honung och olivolja, och smaka av med salt. Blanda cous-cous, rucola, melon och mynta med dressingen. Släng kotletterna på grillen, utan marinad och annat trams, eller stek i en blandning av smör och neutral olja. Servera med tabboulen.

5 comments:

Örjan said...

Bra rutet ang storleken på förpackningarna.
Min privata gissning är att mängden färs resp antalet kotletter är avhängigt trågets storlek.
5 hg färs - för bulligt (högt)?
3 dubbelkotletter ryms bra. Med fyra eller fem skulle paketet antagligen bli knöligt, och inte längre lika stapelbart.

Ett större tråg? Tar mer plats i gondolen, för denna marginella produkt.

Tror alltså att de framför allt tänker förpacknings- och inte konsumentmässigt

TomasR said...

Sedan kan man undra när de i daglivaruhandeln ska lära sig såga jämntjocka kotletter.
En tråkiga en centimeter tjock, en fina två och en halv centimeter rakt över och tredje tre centimeter över benet och ynka en i andra änden.

Godaste lammkotletterna jag ätit på länge var några djupfysta från Nya Zeeland. två till tre centimeter tjocka och med en fin fettkappa runt.

Annelie Börjesson said...

Lotta, du är verkligen bäst. När jag läser dina texter och recept så blir jag både hungrig och sugen på att laga. Skönt att du är tillbaka!

Mitt briljanta jag said...

jag hatar det faktum att jag hatar lamm. i alla dess former.

Lisa said...

Haha, är man på det minsta dåliga humör är det absolut bästa att läsa din blogg. Du är bara så himla rolig!! Tack för en underbar blogg!
Massor av kramar / Lisa