Sunday, July 1, 2007

Hemgjord pappardelle med ankleverfrikadeller i getostsåsPappardelle:
2 ägg
12 äggulor
durumvetemjöl eller vanligt vetemjöl

Det vettigaste är att köpa torkad eller färsk pappardelle hos din lokale italienare, men om du absolut envisas med att göra egen, gör då såhär:
Vispa försiktigt ihop ägg och äggulor i bunke. Tillsätt lite mjöl i taget tills du har en fast, blank deg. Plasta noga in degen och låt vila i kylen minst 4 timmar. Ta fram en näve deg i taget. Platta ut, mjöla in och veva genom pastamaskinen. Vik några gånger och veva igen och igen och igen tills svetten sprutar och degen blivit elastisk och smidig och du har ett långt, tunt ark pasta. Häng över en stolsrygg och låt torka en liten stund. När all pastadeg hänger i vackra långa ark, stansa ut breda pappardelle och lägg så att de inte kan kibba ihop. Koka upp hårdsaltat vatten i den största kastrull du kan hitta. När vattnet stormkokar, lägg i pappardellen och låt koka en knapp minut eller tills den ser ut att flyta upp till ytan.

Frikadeller:
1/2 kg finmalen kalvfärs
250 g ankleverpaté (finns i delikatessdisken)
2 små ägg

Ta bort eventuell isterrand från ankleverpatén och knåda ihop med kalvfärsen och äggen. Salta, peppra och smaka av färsen innan du rullar till små trevliga frikadeller. För att färsen inte skall klibba vid fingrarna kan du ha en skål med ljummet vatten som du doppar nävarna i efter varje trillad frikadell.

Sås:
8 dl matlagningsgrädde
1 msk olivolja
ca 150 g lagrad getost

Blanda grädde och olja i en större kastrull. Koka upp på så låg värme som möjligt, smula i getosten och rör tills all ost löst sig i grädden. Smakjustera med nymalen vitpeppar. Koka frikadellerna i såsen ca 2 minuter (beror på hur stora du gjort dem – smaka av under kokningen – frikadeller blir godast om de är precis genomkokta, inte överkokta). Servera sås och frikadeller med nykokt pappardelle. Hyvla gärna lite tryffel över om du är på lyxigt humör. Det gjorde vi.

2 comments:

Viktoria Schiöler said...

Ojojoj, de här recepten måste jag spara...

Lotta Lundgren said...

De sparar sig själv här i arkivet. Välkommen åter hjärtat.