Tuesday, July 3, 2007

Glesbygdssoppa med färsk vitkål och rostat fläsk

Skulle du vilja vara den där personen som drar ner rungande skrattsalvor? Prova då att klampa in på ett mindre glesbygskonsum och fråga efter a) dinkelvete b) chèvre eller c) tomater på kvist. På glesbygdskonsum kan du köpa nästan allting – träskor, jordbruksmaskiner, flytvästar, grillar, takvimplar, lergökar, metspön, handelsgödsel, mer eller mindre sevärda dvd-filmer, mer eller mindre moderiktiga solglasögon, sparkstöttingar – men nästan ingen mat och väldigt lite färskvaror. Vilket är mer än underligt med tanke på att en betydande del av alla glesbygdskonsum finns där landets olika färskvaror produceras. Jag antar att förklaringen kallar sig marknadskrafter men egentligen heter lata handlare.1/2 huvud färsk vitkål
1 litet paket majs (ca 200 g)
2 1/2 dl matlagningsgrädde (15% fett)
2 gula lökar
1 paket rökt och saltat fläsk i bit
1 ruska persilja
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tärningar grönsaksbuljong
hutt vitvinsvinäger
1 msk socker

Skär fläsket i tärningar, sprid ut på bakplåtspapper på plåt och sätt in i ugnen på 200°C tills fettet smält och fläsket ser knaprigt ut. Låt rinna av på många lager hushållspapper.

Hacka löken och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i olja i en kastrull tills den tagit aningen färg. Tillsätt löken och fräs den genomskinlig. Tillsätt ca 1 1/2 l vatten, buljongtärningarna, sockret, vitvinsvinägern och smakjustera med salt och nymalen peppar. Låt sjuda en stund och tillsätt därefter majs och kål. Låt sjuda en minut och tillsätt finhackad persilja och grädde. Låt allt bli varmt och servera soppan med fläsket på toppen och bröd till.

4 comments:

Anne said...

Perfekt, vi åker till glesbygd - med typiskt glesbygds-konsum - nästa vecka.

Stora Morran said...

Me likee. Kom hem till mig och laga det på momangen!

Dubbelörnen said...

Jag vet allt om om Konsum på landet... och Tempo för den delen...
Urk!

Anonymous said...

*asg* Så sant så sant, hälsar en glesbygdsbo som kan tillägga att bor man på landet gör man bäst i att ha en uppsjö kontakter som själva odlar, uppföder, fixar maten. Bara så får man tillgång till det GODA! (Alternativt odlar man själv förstås...)