Friday, May 23, 2008

Denna vecka: Hemmafrun gästbloggar på Taffel.

En omvälvande sak med att genomgå en stor operation är att man blir så smal. Mjuka veck och valkar försvinner inom loppet av dagar. Plötsligt vimlar ansiktet av höga kindkotor och distinkta käklinjer. Böjer man sig framåt tittar ryggraden fram och säger hej.
I ett fettföraktande samhälle som vårt borde den här biverkningen vara alltigenom positiv. Det är den inte. Ska sanningen fram så saknar jag mitt hull. Det var inte vilket underhudsfett som helst. Det var fettlagret som höll mig varm vid busshållplatsen i vintras. Fettranden som slätade över det som annars kunnat uppfattats som hårt och vasst. Var finns det hullet idag och vad sysslar det med, undrar jag. Mår det bra och tänker det på mig ibland? Så slår det mig – hur svårt kan det vara att locka sina kära gamla kilon tillbaka, egentligen? Jag, om någon, vet ju vad de gillade. Vad som fick dem att flockas kring höfter och lår. Framtiden ser plötsligt väldigt ljus ut. Ljus och god.

Monday, May 19, 2008

Sjukhusspecial: Vegogryta med gröna bönor

”Du har varit feberfri i två dygn, sänkan är på väg ner och de andra patienterna har lessnat på ljudet från din juicepress, så vi skickar hem dig idag.” Det tar en kvart att plocka ihop kläder, parfymerade kroppskrämer, böcker, fruktarrangemang och allt annat som dräller över sal 15, enkom för att påminna om att du är du och inte ett personnummer med postoperativa symptom. In i det sista är du rädd att vitrockarna ska ändra sig, men när hissdörrarna går igen vågar du äntligen tro att du faktiskt är utskriven. Frågan är bara vad Carin Götblads leende gör i ditt ansikte. Så här brukar du inte se ut när du är glad, det är du säker på. Sen förstår du. Det är inte din övre tandrad som vuxit. Det är ditt ansikte som krympt.



1 port:
4 potatisar
2 dl djupfrysta gröna bönor
2 dl djupfryst grönsaksmix (ärter, majs, morötter)
1 dl passerad tomat
1 dl vatten

Koka och varmhåll potatisen enligt sjukhusköksmetoden (beskriven i tidigare recept). Koka bönorna i osaltat vatten tills färgen bleknat avsevärt. Blanda grönsaksmix, passerad tomat och vatten i en kastrull och låt puttra under lock på god värme, 45 minuter eller mer. Smaka av med salt och allkrydda. Servera med potatis och bönorna.

Saturday, May 17, 2008

Sjukhusspecial: Vegetarisk ugnsomelett

Man har inga hemligheter för Vården. Vården har rätt till exakta sammanställningar av allt du ätit och druckit. Vården behöver veta hur många ml, cl och dl av det ena eller det andra som lämnat din kropp. Vården måste få krypa in och kika lite här och lite där och lite där också om du är så vänlig och böjer dig framåt en aning. Inga detaljer är för små, för privata eller det minsta genanta för Vården. Allt ska upp i ljuset, allt kan diskuteras öppet och alla får vara med. Dagens lunch, en form av ugnsomelett, påminner om att förhållandet Vården/patient inte är ömsesidigt. Vården får nämligen ha hur många hemlisar som helst. Varför är omeletten så svart på hela ovansidan? Varför är den så torr på insidan? Vad är det för mörka, beska klumpar i fyllningen och vad består de av? Det kommer Vården aldrig att berätta.



1 port:
2 kokta potatisar
2 ägg
1 dl mjölk
näve mörka beska klumpar
1 tsk salt
djupfryst grönsaksmix (till servering)

Skiva potatisarna i ganska tjocka skivor (se tidigare anvisningar för potatiskok) och sprid ut i lätt smord portionsform. Gör samma sak med med de beska klumparna. Vispa ihop mjölk, ägg och salt och häll på. Gratinera i ugn på 200°C, ca 1 timme och 15 minuter. Koka under tiden de frysta grönsakerna i rejält med osaltat vatten tills ärterna tappat färg och fått veckade skal. Håll varma medan ugnsomeletten går klart i ugnen.

Thursday, May 15, 2008

Sjukhusspecial: Rödbetsbiffar och stuvad svamp

Sjukhusköket må ha svårt att åstadkomma någonting ätbart, men imponerar desto mer när det gäller olika former av specialkost. Bland de många alternativen som erbjuds finns bland annat op-kost, glutenfri mat, diabetikerkost, laktosreducerad mat, extra lättuggad mat, saltfri kost, snrveg, flytande föda, fläskfritt samt vegankost. Just det där med vegankost tycker jag känns visionärt. Det krävs trots allt ett perspektiv utöver det vanliga för att föreställa sig en småförbannad vegan sittandes mitt bland matsalens i övrigt homogena klientel av sköra silverrävar med långsamt malande käkar och något avlägset i blicken. Desto lättare är det att räkna ut exakt hur illa det skulle kunna sluta om sjukhusköket av misstag pådyvlade fel sorts vegan en rykande portion Biff Stroganoff.



3 potatisar
1 stor rödbeta
2 msk vetemjöl
3 dl frysta morötter, slantade
1 näve svamp
1 tsk maizena

Skala och koka potatis och rödbeta i lättsaltat vatten. När rotfrukterna mjuknat något men långt ifrån helt, slå bort vattnet och överför till värmekärl (detta krävs för att stärkelseutvecklingen skall komma igång helt och hållet). Varmhåll tills potatisen fått en seg och klistrig konsistens. Riv potatis och rödbeta, och blanda rotfruktsrivet med vetemjöl och vatten till lagom stabbig smet. Salta mycket lätt. Forma till biffar och värmehåll.

Ta fram en ny kastrull och koka morötterna. Låt koka ca 10 minuter, slå därefter bort vattnet och håll varmt.

Skär svampen i mindre bitar och stek i lite matolja. Pudra den stekta svampen med maizena och tillsätt 1/2 dl vatten. Låt svampen puttra i redningen tills denna tjocknat något. Salta och peppra inte.

Servera rödbetsbiffarna med morötterna, kokt potatis och svampstuvningen on the side.

Wednesday, May 14, 2008

Sjukhusspecial: Fisk och potatis surpris

Sjukhus är spännande platser. Här inne följer vi andra regler och lagar än ni där ute. En av de mest grundläggande är den om absolut flexibilitet. Enligt lagen om absolut flexibilitet kan alla operationer, ingrepp och åtgärder när som helst bli inställda, avstyrda, utbytta eller uppskjutna på obestämd framtid. Enligt lagen om absolut flexibilitet kan en patient sättas på total fasta i 34 timmar, bara för att plötsligt uppmanas att äta 2900 kcal per dygn. Endera dagen förbjuds man att lämna avdelningen. Morgonen därpå skickas man hem med ett kuvert med tabletter för att njuta av våren. När man njutit så till den milda grad att febern dragit över det magiska 40-strecket, erbjuds man storstilat en Alvedon. Även sjukhusköket har helt brutit med den förlegade och oflexibla uppfattningen att man ska få den mat man beställt. Istället gör man undantagslöst helt tvärtom. Idag överraskade köket t ex med helt saltfri kost. Varför? – Därför.



1 stor fiskfilé
2 potatisar
mager vitsås på aningen mjöl redd med lättmjölk (ej salt el peppar)
nypa torkad örtkrydda
fryst grönsaksmix, ex v morötter och vaxbönor

Vispa ner 1/2 tsk mjöl i en klick matfett. När alla klimpar vispats ut, späd med lättmjölk tills konsistensen blivit lagom flytande. Tillsätt en nypa valfri torkad örtkrydda, ta från värmen och låt svalna helt.

Skala och koka potatisen i osaltat vatten. När potatisen mjuknat något men långt ifrån helt, slå bort vattnet och överför potatis till värmekärl. Varmhåll tills potatisen fått en intensivt jordig smak och en konsistens som på pricken liknar den hos bättre marsipan.

Koka fisken i osaltat vatten. Koka även de frysta grönsakerna. Ha inte för bråttom. Servera fisken med potatis, grönsaker och sås on the side.

Saturday, May 10, 2008

Lundgren 2200 kcal flytande

På operationsbordet ligger en kvinna och sover. Hon har håret i en fluffig mössa och runt henne surrar en grönklädd svärm sköterskor. Någon tvättar kvinnans mage med sprit. En annan snittar flinkt upp en av halsens stora vener och för in ett femton centimeter långt rör med rattar och kranar i bortre änden. När alla uträttat sitt löper tretton slangar ut och in ur den sovande kroppen. In i rummet träder kirurgerna Lundell och Söderdahl, den ena professor, den andra överläkare, båda upplivade inför att få skära i någonting förhållandevis ungt och mjällt. Skalpell glider genom vitt skinn, men så snart första snittet är lagt växlar man över till ett verktyg som bränner sig ner genom lagren av vävnad. Hettan försluter sårkanterna och fyller rummet med doften av grillad spädgris. Till slut ligger levern frilagd. Ovansidan buktar kraftigt. Lundell vänder försiktigt på det brunröda organet och blottar orsaken: en ruska färsk koriander, en avokado och en flaska asiatisk fisksås. Kirurgerna utväxlar en blick. Att avlägsna inkräktarna utan att skada stora närliggande kärl eller de känsliga gallvägarna kan bli svårt. Men det går. När operationen är över äter Lundell och Söderdahl en sen lunch tillsammans.
”Jag begriper inte vad som får en människa att köra ner sådär mycket fisksås i halsen på sig själv”, säger Söderdahl och sträcker sig efter tandstickorna.
”Man får väl hoppas att det bara drabbat henne själv”, säger Lundell.