Wednesday, June 20, 2007

Moussaka

Kan du steka köttfärs? Kan du skiva en aubergine? Kan du borsta en potatis? Kan du tänka dig att ligga på soffan och stirra en och en halv timme medan maten står och bubblar i ugnen? Då kan du göra moussaka.



1 spänstig aubergine
1 paket nötfärs
2 stora färskpotatisar
2 tomater
1 paket Kelda ostsås (om du inte vill göra egen)
1 ägg
1 tetra krossad tomat
4 vitlöksklyftor
1 ruska bladpersilja

Skiva upp auberginen så tunt du kan och sprid ut över en stor bricka. Strö lite salt över skivorna, vänd och gör likadant på andra sidan.

Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja. Tillsätt nötfärsen, sänk värmen och stek klart. Tillsätt krossad tomat och smaka upp med salt och peppar.

Skrubba och koka potatisarna nästan klara. Låt svalna och skiva fint. Skiva även tomaterna och hacka persiljan.

Varva aubergine, köttfärssås, potatis, tomat och persilja i en form. Blanda ostsåsen med det uppvispade ägget och toppa anrättningen. Laga klart i ugnen på 225°C, en till en och en halv timme.

Monday, June 11, 2007

Franska kycklingben med bulgur och syrligt äpple

Så har vi de där dagarna då det plötsligt blivit oerhört bråttom med allt som skall göras och du sitter i allvarliga samtal med människor som tittar bekymrat på dig och du rusar från möte till möte och försöker förtvivlat få någonting gjort däremellan och telefonen ringer och mailen plingar och till slut gör du det enda raka och springer hem. Till barn som gråter av hunger. Till karlar som inte ätit sedan frukost. Det är vid de här tillfällena du tror att det du behöver är någonting som går väldigt snabbt att laga. I själva verket behöver du ett långkok. En stor gryta som puttrar på bäst den kan medan du sitter och stirrar ut i ingenting. Oerhört sävlig mat som aldrig hört talas om bråttom och panik. Mjuka smaker med avrundade hörn. Sån mat. Ge alla en korv med bröd så länge. Det här kommer att ta tid.



3 kycklingben per person
1 burk crème fraische
2 tärningar finare kycklingbuljong
1 gul lök
1 äpple
1 citron
1 tsk torkade franska örter

Skopa upp ungefär en till två liter vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningarna och örtkryddorna. Ta bort skinnet från kycklingbenen och lägg ner i buljongen när den kokar. Skala och klyv löken och släng i den också. Låt koka en timme eller tills köttet kryper upp och lämnar benet bart. Ta upp kycklingbenen, sila och spara buljongen och kasta bort den urkokta löken. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt crème fraischen. Vispa så att grädden löser sig, lägg tillbaka kycklingbenen och låt allt bli varmt.

Koka bulgur (eller råris eller vildris) enligt anvisningen på förpackningen. Riv äpplet och blanda med pressad citron. Rör ner i den färdigkokta bulgurn och servera med kyckling och sås. Glöm inte att ställa fram en pepparkvarn på bordet. Och så ska du ha ett glas vin också.

Sunday, June 3, 2007

Thailändsk gurksallad med grillad kyckling

Hans Gedda är en av Sveriges genom tiderna mest respekterade fotografer. En typisk Gedda-fotografering lär gå till som så att mannen med det matiga efternamnet ställer upp kameran, justerar ljuset och trycker av en gång eller två, varefter han förklarar att han är nöjd och att bilden man eftersträvar nu finns på film och att vidare knäppande är slöseri med samliga inblandades tid. Därefter packar han ihop och går. Tyvärr är det inte Hans Gedda som fotograferat dagens rätt. Det är jag och jag hann ta exakt en (1) bild innan min kamera stängde ner och uppfordrande meddelade att batteriet laddats ur. Vad jag försöker säga är att bilden nedan som ser ut som några skivor kyckling ovanpå Findus frysta ärtor och morötter tillsammans med en skål sockervadd, inte alls representerar verkligheten på ett rättvisande sätt.



2 kycklingfiléer
1 gurka
1 kruka koriander
1 gul lök
1 papaya (kan uteslutas)
1/2 citron
1/2 dl thailändsk fisksås
1 spansk peppar, mellanstark
1 vitlöksklyftor
1 tsk socker

Klyv, kärna ur och skiva gurkan fint. Gör detsamma med papayan. Skala och skiva löken så tunt du bara kan. Hacka koriandern grovt och blanda med gurka, lök och papaya.

Finhacka vitlök och chili (jag har börjat trä på plastpåsar på händerna innan jag tar mig an chilin så slipper man ha lethal fingertoppar i evigheter efteråt). Blanda med pressad citron och fisksås och rör noga tills allt socker löst sig. Slå över salladen och låt stå och dra.

Skär bort allt tråkelitråk från kycklingfiléerna. Godast är förstår att slänga köttet på grillen, men har du inte haft grillpremiär hemma än så gör det bra att pensla en grillpanna med lite olja, hetta upp och lägga på filéerna tills de får snygga grillräder och köra klart dem i ugn på 200°C, ca 10 minuter.

Servera med kokt ris.