Monday, June 11, 2007

Franska kycklingben med bulgur och syrligt äpple

Så har vi de där dagarna då det plötsligt blivit oerhört bråttom med allt som skall göras och du sitter i allvarliga samtal med människor som tittar bekymrat på dig och du rusar från möte till möte och försöker förtvivlat få någonting gjort däremellan och telefonen ringer och mailen plingar och till slut gör du det enda raka och springer hem. Till barn som gråter av hunger. Till karlar som inte ätit sedan frukost. Det är vid de här tillfällena du tror att det du behöver är någonting som går väldigt snabbt att laga. I själva verket behöver du ett långkok. En stor gryta som puttrar på bäst den kan medan du sitter och stirrar ut i ingenting. Oerhört sävlig mat som aldrig hört talas om bråttom och panik. Mjuka smaker med avrundade hörn. Sån mat. Ge alla en korv med bröd så länge. Det här kommer att ta tid.3 kycklingben per person
1 burk crème fraische
2 tärningar finare kycklingbuljong
1 gul lök
1 äpple
1 citron
1 tsk torkade franska örter

Skopa upp ungefär en till två liter vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningarna och örtkryddorna. Ta bort skinnet från kycklingbenen och lägg ner i buljongen när den kokar. Skala och klyv löken och släng i den också. Låt koka en timme eller tills köttet kryper upp och lämnar benet bart. Ta upp kycklingbenen, sila och spara buljongen och kasta bort den urkokta löken. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt crème fraischen. Vispa så att grädden löser sig, lägg tillbaka kycklingbenen och låt allt bli varmt.

Koka bulgur (eller råris eller vildris) enligt anvisningen på förpackningen. Riv äpplet och blanda med pressad citron. Rör ner i den färdigkokta bulgurn och servera med kyckling och sås. Glöm inte att ställa fram en pepparkvarn på bordet. Och så ska du ha ett glas vin också.

5 comments:

Åsa said...

fina recept. det måste jag testa...då jag får tillbaka min spis, mina glas, grytor och slevar. mitt hem som nu är uthyrt i andra hand. tack för fin blogg!

Lotta Lundgren said...

Men kära värld, vad äter Åsa under tiden? Det här receptet är absolut värt att prova. Väldigt gott och lättlagat. Funkar även bra att laga till många om man äger en stor gryta. Hoppas du får tillbaka ditt kök snart. Och att dina hyresgäster städat bakom spisen.

Åsa said...

mammas mat! (inte fy skam...men ibland vill man sno ihop något eget) har du något bra tips på ljummen getostsallad? jag brukar sno ihop en med ruccola, melon, honung och valnötter...men kan behöva lite nya tips. hoppas det var okej att jag länkade dig! ps. gasspisen är på något lustigt vänster fastskruvad i väggen, så det var nog tämligen längesedan någon städade där bakom =/)

Tingeltangel said...

Jag hittade just till Din blogg och jag vill bara säga att den är underbar. Mat och humor i en härlig blandning. Jag vill genast prova alla recept.

Lotta Lundgren said...

Helt ärligt tycker jag att din getostsallad låter superb. Om du vill variera dig någon gång kan du förstås skippa honungen och byta ut melonen mot avocado. Och lägga till tomat. Lite cous-cous i botten. Vinägrett ovanpå. Också gott.