Ingen är snålare än Brobyprästen, ingen genom ondska och obarmhärtighet mera skild från människorna. Hans rum stå oeldade om vintern, han sitter på omålad träbänk, han klär sig i trasor, lever vid torrt bröd och rasar, när en tiggare träder inom hans dörr. Han låter hästen svälta i stallet och säljer höet, hans kor avgnaga vägkantens torra gräs och husväggens mossa. Ända fram till landsvägen hörs de hungriga fårens bräkande. Bönderna kasta åt honom gåvor av mat, som deras hundar inte äta, av kläder som deras fattiga försmå. Hans hand är utsträckt för att begära, hans rygg krökt för att tacka. Han tigger av den rike, lånar till de fattiga. Ser han en myntad penning, svider hans hjärta av ängslan, innan den befinner sig i hans ficka. Skulle Brobyprästen dutta löjrom på sin råraka? Icke! Avokado och rostad parma får duga.
Per person:
2 stora potatisar
1/2 avocado
1 skiva parmaskinka
1 msk tjock yoghurt (10% fett)
några tunna skivor rödlök
citronklyfta
smör till stekning
Skala och riv potatisen grovt. Låt en rätt rejäl klick smör smälta i stekpannnan. När smöret lutat bubbla, ner med potatisrivet och platta ut till en tunn men sammanhållen kaka. Sänk temperaturen något och låt steka tills rårakan mörknat i kanterna och håller ihop hyggligt. Vänd försiktigt och stek en kortare stund på andra sidan. För över rårakan på bakplåtspapper och upprepa tills du fått ihop så många rårakor som du tänkt servera.
Värm ugnen till 175°C.
Bred ut önskat antal skivor parmaskinka på bakplåtspapperklädd plåt. När ugnen kommit upp i temperatur, sätt in plåten i mitten av ugnen och låt plåten med rårakorna göra den sällskap fast i nedre delen av ugnen. Rosta parman i 7 minuter, varken mer eller mindre.
Klyv avokadon, ta bort kärnan, gröp ur köttet med en stor sked och pressa över citron. Arrangera skivad avocado och rostad parma på rårakorna, toppa med en klick yoghurt och tunt skivad rödlök och servera.
Den inledande texten är delvis hämtad från Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.
Monday, October 29, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Jag äter hellre den fattiges variant! Den ser rackarns god ut! Möjligen löjrom men inte stenbitsrom.
Post a Comment