Thursday, December 6, 2007

Savoykålsknyten med lax i het rödcurry

Man skulle kunna säga att savoykål är grönsaksvärldens motsvarighet till Iggy Pop. En stor och viktig skillnad är emellertid att medan herr Pop under mycken möda och besvär knarkat och rockat sig till en fettfri kropp med tydligt markerade ådror, senor och underliga knutor, så har den likaledes ådriga savoykålen helt slappt legat i ett soligt grönsaksland och hållit sig till vatten.



knappt 400 g laxfilé
1 stort huvud savoykål
1 1/2 dl majs, fryst
1 kruka koriander
1 burk kokosmjölk
1 kycklingbuljongtärning
1 msk röd currypasta
1 lime
hutt thailändsk fisksås
2 – 4 piri-piri efter smak (jag använde torkade och stötta)

Plocka bladen från kålhuvudet men kasta bort de yttersta slappa och de innersta hårda. Skär bort en bit av den kraftiga mittnerven och förväll bladen i kokande vatten någon knapp minut. Ta bort skinnet från laxen och kör till färs i matberedare. Låt majsen tina något och hacka den med vass kniv (bara så att du slipper hela majskorn). Hacka även koriandern fint. Blanda laxfärs, majs, koriander och salta med en liten skvätt fisksås. Forma små dolmar av färsen, packa in i kålblad och lägg tätt i liten form.

Koka upp kokosmjölk och övriga ingredienser i en kastrull. Smaka av med fisksås och/eller lime. Häll den heta såsen över laxknytena. Grädda klart i ugn, 200°C, ca 20 minuter. Ris eller nudlar till.

7 comments:

annamaria said...

Vilka dolmar! Låter fantastiska. Särskilt när man älskar kokosmjölksmat i alla former. Och så sting i...

Lotta Lundgren said...

Framför allt väldigt enkla. Ingredienslistan ser lite lång ut (för att vara mig) men det är bara kryddor. Gick snabbt att göra också. Sedan ska jag väl tillägga att savoykålen sjunger på sista versen – den var godare för ett par månader sedan men den funkar skapligt fortfarande.

Johanna said...

Iggy Pop-dolmar står helt klart på listan över sånt jag inte vill sätta tänderna i, men savoy är ju gott...om man nu bara kan sluta tänka på Iggy...

Noer said...

Jag älskar din blogg. Love love love.
Hurra för dig!!

Lotta Lundgren said...

Ha ha! Tack gulliga människa!

Unknown said...

Fy uschligen vad koriander är läskigt. Har använt det en gång förut, då bannade jag den på livstid men jag tänker idag att det kanske är värt att ge en chans till. Nu är det dock klart - aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig absolut aldrig att jag äter en rätt med färsk koriander i igen. Rena giftet.

Annars gott, måste bara tänka ut en kryddning för laxen. 2x piri-piri blev sådär lagom starkt, kunde vart lite starkare utan problem.

Unknown said...

Tänkte bra poängtera att, om nu någon missade det, att koriander är äckligt.

Var i Kina för några år sedan och i den maten är koriander en krydda som förekommer. Oftast i bra balans med resten av maten och oftast, antar jag, i mald form som faktiskt är helt okej. En måltid minns jag klart, bortsett från exakt vad det var vi åt. En tugga får jag något hårt i munnen, ett frö eller liknande, som jag biter sönder. En domnande känsla sprider sig i munnen.

Halva tungan är mer eller mindre borta innan det stannar av efter några snabba klunkar öl. Efter någon minut klingar det av.

Jag har nu, efter några år, nästan helt säkert konstaterat att det var ett korianderfrö. Det måste ha varit det. Smaken som spreds i munnen var, så som jag minns det, lik den som korianderblad har bara lite "renare" och bra mycket kraftigare.

Nä, aldrig med färsk koriander i mat jag ska äta. Mald är okej, men inte färsk eller hela frön.

Koriander är nog det värsta jag ätit. Usch. Usch. Usch.