Wednesday, August 1, 2007

Moules frittes

Varje gång jag lagar den här ursinnigt goda, vansinnigt enkla restaurangklassikern så slår det mig att här sitter vi, två rätt kräsna människor och nästan svimmar av matglädje över en maträtt som kostar en knapp femtiolapp per person. Och fast jag inte vill så börjar jag tänka att det här skulle ju min snubbe lätt kunna betala, säg, 195 kr för på krogen. Och sen tänker jag att nästa gång jag har lite knackigt med pengar så skulle jag kunna laga moules några gånger och ta ut en liten avgift på, säg, 195 kr per gång. Och om människan skulle börja gnälla om att han väl ändå inte skall behöva betala för att äta hemma så skulle jag bara avbryta lite bryskt och säga att han skall vara glad över att jag bjuder på kaffet och att dricksen ingår.



1 nät färska blåmusslor
3 schalottenlökar eller 1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde (15% fett)
1 kruka persilja
3 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 tsk honung eller socker
1 knivsudd cayenne eller torkad chili
4 bakpotatisar

Sätt ugnen på 250°C. Tvätta potatisarna, skär i klyftor, ställ som båtar på plåt och in i ugnen.

Tvätta musslorna och kasta bort alla som är trasiga eller inte stänger butiken när du knackar dom på skalet, och klipp av skäggen om de är långa och fulla med sand och snäckskal. Hacka löken fint och vitlöken ännu finare och fräs genomskinlig i en hutt olivolja i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning, honung och cayenne och låt koka upp under lock. Smakjustera med salt och peppar.

När potatisen börjar se klar ut är det dags att tillaga musslorna. Häv ner allihop i den kokande buljongen och lägg på locket. Låt sjuda ca 3 minuter. Häll på grädden och den finhackade persiljan, låt bli varmt och servera med potatisen.

2 comments:

Dubbelörn said...

Det var länge sedan jag lagade detta o gissa om det börjar vattnas i munnen... Kanske skulle jaga mussslor när jag nu åker till storstaden i morgon;)

Lotta Lundgren said...

Bara gört!